TRST CRNI PRIMER ITALIJE: Protesti protiv kovid propusnica pune bolnice zaraženima

Milica Ostojić - Stalni dopisnk iz Rima

02. 11. 2021. u 21:41

OKRUŽNI načelnik Trsta zabranio je do kraja ove godine manifestacije gde učesnici ne poštuju distancu među osobama i ne nose masku na licu.

ТРСТ ЦРНИ ПРИМЕР ИТАЛИЈЕ: Протести против ковид пропусница пуне болнице зараженима

Foto: Jutjub/La Repubblica

Kazne za one koji ne budu poštovali takvu odredbu i one koji organizuju manifestacije biće više nego oštre.

Takva odluka usledila je kao neminovnost posle otkrivenog fenomena koji opominje kako virus nije ni slučajno zaustavljen, jer uvek postoji bučna manjina koja nastoji da diktira pravila odgovornoj većini.

Tako i u slučaju Trsta gde se ispostavilo da su manifestacije lučkih radnika protiv uvođenja sanitarne karte za ulazak na posao, koje traju od 15 oktobra, doprinele da se naglo i u velikoj meri uveća broj pozitivnih na kovid jer najveći broj među njima nije vakcinisan te su okupljanja donela veliki broj novozaraženih i u Trstu je nastalo žarište kovida.

Lučkim radnicima pridružili su se i oni koji protestvuju protiv vakcine iz okolnih mesta, a tek je sada izašao na videlo podatak da u Trstu od tri građanina jedan nije vakcinisan. Kao posledica “slobodarskih” protesta stigla ih je nevolja kakva nije zabeležena u poslednje vreme u Italiji - “oslobođen” je virus i znatno uvećan prosek zaraženih. U ostatku zemlje je pao na ispod 50 na 100.000 stanovnika, u Trstu je skočio na 350.

Foto: Depositphotos

Italija koja je vakcinisala nešto manje od 85 posto građana iznad 12 godina sa obe doze i započela vakcinisanje trećom dozom stanovništva iznad 60 godina, koja je iz crnog tunela izašla na svetlost dana, doživljava tako jedan crni fenomen na severoistoku Apeninskog poluostrva, pa je upravo novoizabrani gradonačelnik Roberto Di Pjaca alarmirao zbog aktuelne sanitarne slike i zatražio od okružnog načelnika da zaustavi manifestacije „no grin pas“ jer su okupljanja, bez distance, a ni maski na licu. Pobornici protiv vakcinisanja počeli su da pune hitnu pomoć i zauzeto je 10 posto više kreveta za teže slučajeve u bolnicama.

Tako se u Trstu stiglo do one epidemiološke situacije iz jeseni 2020, a sada ima i vakcina ali nema odgovornosti izvesnog broja građana. Nivo novozaraženih je istinski veliki, poslednje sedmice u Trsu i provinciji na testiranim licima je otkriven 801 slučaj, odnosno šest puta više nego u periodu od pre manifestacija.

Znači, ili mirne manifestacije sa distancom i maskama na licu ili zatvaranje trga u centru Trsta. Vreme, podvlači se iz svih sanitarnih i političkih krugova, za ovakvu situaciju nije za bilo kakvo odlaganje i tako je morala da usledi zvanična naredba načelnika radi zaustavljanja „slobodnog“ virusa a narednih dana tek će biti iskazana slika proteklih manifestacija i porast broja zaraženih u Trstu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024