MAĐARSKA VLADA ODLUČILA: Poslodavac može da zahteva obaveznu vakcinaciju

Novosti online

29. 10. 2021. u 09:18

MAĐARSKA vlada izdala je ukaz kojim poslodavcima daje ovlašćenje da zahtevaju od svojih radnika da budu vakcinisani protiv virusa korona "kao uslov za rad", objavljeno je u službenom listu te zemlje.

МАЂАРСКА ВЛАДА ОДЛУЧИЛА: Послодавац може да захтева обавезну вакцинацију

Foto P. Milošević

Prema dekretu vlade, poslodavci mogu da zahtevaju imunizaciju protiv kovida od svojih zaposlenih, ako smatraju da je to neophodno u interesu bezbednosti na radnom mestu, prenosi MTI.

Poslodavci koji upućuju svoje radnike na vakcinaciju moraju da im ostave rok od 45 dana da dobiju prvu dozu, a drugu moraju da prime na datum koji je odredio lekar koji sprovodi imunizaciju.

Zaposleni koji se ne pridržavaju ovoga mogu biti stavljeni na neplaćeno odsustvo u trajanju do godinu dana, a radni odnos im se može prekinuti nakon tog roka, ako tada oni još uvek ne budu vakcinisani.

Za radnike koji mogu lekarskom potvrdom da dokažu da je vakcinacija protiv virusa korona rizična po njihovo zdravstveno stanje važiće izuzetak od novog pravila, potvrdio je Gergelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Posebnom vladinom odlukom, koja je takođe objavljena u službenom listu, zahteva se nošenje epidemioloških maski u javnom prevozu kao i na svim stajalištima od 1. novembra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)