AMERIKA TONE? Trgovinski deficit dostigao 96 milijardi $ u septembru

Tanjug

27. 10. 2021. u 18:27

AMERIČKI spoljnotrgovinski robni deficit porastao je u septembru za 9,2 posto usled pada izvoza, što nagoveštava da će se trgovina verovatno ponovo negativno odraziti na stopu privrednog rasta za treći kvartal.

АМЕРИКА ТОНЕ?  Трговински дефицит достигао 96 милијарди $ у септембру

Foto: EPA

Deficit u robnoj razmeni SAD-a sa svetom dostigao je prošlog meseca 96,3 milijarde dolara, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, prenosi Rojters.

Izvoz robe je pao za 4,7 posto, a uvoz za 0,5 procenata.

Izveštaj, koji dolazi uoči objave podataka o bruto domaćem proizvodu za treći kvartal, takođe pokazuje da su zalihe u veleprodaji posle za 1,1 odsto u septembru, dpk su u maloprodaji pale za 0,2 posto, pod uticajem oštrog smanjenja zaliha kod trgovaca automobilima od 2,4 procenta, jer je globalna nestašica čipova podrila proizvodnju motornih vozila.

Ne računajući automobile, zalihe u maloprodaji, koje ulaze u obračun BDP-a, porasle su za 0,6 posto.

Prema Rojtersovoj anketi, ekonomisti ocenjuju da će međugodišnji rast američkog BDP-a u trećem kvartalu verovatno iznositi 2,7 procenata, što je znatno usporavanje u odnosu na stopu od 6,7 posto zabeleženu u drugom tromesečju.

Spoljna trgovina koči rast američkog BDP-a već godinu dana, dok je doprinos zaliha proizvodu negativan dva kvartala zaredom.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama