UZET U OBZIR ZAHTEV ADMINISTRACIJE? Vrhovni sud SAD saslušaće prigovor vlade na zakon o abortusu

Tanjug

23. 10. 2021. u 09:25

VRHOVNI sud SAD pristao je da sasluša zahtev administracije predsednika DŽozefa Bajdena, da se blokira zakon usvojen u američkoj državi Teksas koji uvodi gotovo potpunu zabranu abortusa, i odredio datum za njegovo obrazloženje u ovom predmetu za 1. novembar.

УЗЕТ У ОБЗИР ЗАХТЕВ АДМИНИСТРАЦИЈЕ? Врховни суд САД саслушаће приговор владе на закон о абортусу

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

Vrhovni sud SAD pristao je da sasluša zahtev administracije predsednika DŽozefa Bajdena, da se blokira zakon usvojen u američkoj državi Teksas koji uvodi gotovo potpunu zabranu abortusa, i odredio datum za njegovo obrazloženje u ovom predmetu za 1. novembar.

Sudije su, međutim, odložile odluku po zahtevu administracije da se zakon blokira dok traje rasprava, što je izazvalo neslaganje jednog od liberalnih sudija Vrhovnog suda, prenosi Rojters.

Predstavnici administracije su u svom zahtevu zakon, koji podržavaju teksaški republikanci, označili neustavnim i osmišljenim da izbegne sudsku kontrolu.

Takođe, od Vrhovnog suda je zatraženo da preinači odluku Apelacionog suda u NJu Orleansu o odbacivanju suspenzije zakona kojim se zabranjuje abortus nakon šest nedelja trudnoće,dok se odvijaju sudske parnice u vezi sa njegovom zakonitošću.

U podnesku administracije predsednika DŽozefa Bajdena istaknuto je da zakon sprečava žene da ostvare ustavno pravo na prekid trudnoće priznato u presudi Vrhovnog suda iz 1973 - poznatije kao "Rou protiv Vejda".

Tom odlukom najviše sudske instance u zemlji prekid trudnoće legalizovan je u čitavoj zemlji.

Takođe, tvrdi se da se zakon nepropisno meša u rad federalnih vlasti vezan za prekid trudnoće.

Prekid trudnoće u najvećem broju slučajeva u državi Teksas bio je zabranjen tokom septembra kada su sudije Vrhovnog suda dozvolile primenu teksaškog zakona.

Petoro sudija glasalo je protiv, a četvoro je podržalo zahtev grupa za zaštitu prava na abortus da blokira meru, koja je na koncu usvojena.

Američki Vrhovni sud sastoji se od ukupno devet sudija, od kojih je šestoro konzervativnih, a troje liberalnih i 1. decembra bi trebali da razmatraju veliki slučaj pobačaja u sporu fokusiranom na zakon u Misisipiju koji brani abortus od 15-te nedelje.

Ova savezna država traži od Vrhovnog suda da ponište "Rou protiv Vejda", a presuda u ovom slučaju bi trebala biti donesena sledećeg juna.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

OVDE JE BIO I ATILA BIČ BOŽJI: Za tvrđavu Ram kroz istoriju su se mnogi otimali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)