BOLSONARO OPTUŽEN ZA MASAKR NACIJE: Predsednik Brazila u problemu zbog ismejavanja i načina tretiranja virusa korona

I. STANOJEVIĆ

22. 10. 2021. u 07:00

SVE optužbe protiv sebe, brazilski predsednik Žair Bolsonaro, juče je odlučno odbacio!

БОЛСОНАРО ОПТУЖЕН ЗА МАСАКР НАЦИЈЕ: Председник Бразила у проблему због исмејавања и начина третирања вируса корона

Žair Bolsonaro, Foto AP

Istragu je proglasio "politički motivisanom". Njegov sin, Flavio, savezni senator, nadmašio je oca u "pljuvanju", ocenivši da je "jeziv, žalostan i mizeran spektakl, koji je osmišljen u cilju napada na predsednika".

Niz zlodela stavlja se na dušu prvog čoveka Brazila, a na vrhu spiska je zločin protiv čovečnosti, tvrdi se u opsežnom izveštaju Senata, koji je proizvod šestomesečne istrage o korupciji u vlasti. Ključni razlog je loše rukovođenje borbom protiv virusa korona, koji je u toj latinoameričkoj državi odneo više od 600.000 života. Po crnom broju, Brazil je drugi u svetu, više smrtnih slučajeva od kovida 19 beleži samo Amerika.

U nacrtu se navode optužbe za nemar, nekompetentnost i negiranje koji se kose s naukom. Bolsonaro je "namernom i svesnom" odlukom da se odloži kupovina vakcina i potcenjivanjem opasnosti, "bespotrebno osudio hiljade građana na preranu smrt".

Ovaj ultradesničarski lider, optužen je i za podsticanje na nadrilekarstvo, zbog "uporne" promocije neefikasnih lekova kao što je hidroksihlorokin, protiv malarije.

Protivnici Bolsonara nezadovoljni njegovom politikom, Foto AP

Tvrdi se da su Bolsonarova delovanja bila utemeljena na "neosnovanom verovanju u ideju "imuniteta krda" koje se stiče inficiranjem i lečenje u prvim danima zaražavanja". Često se izjašnjavao protiv karantina, nošenja maski i vakcinacije. U martu je, samo dan pošto je u zemlji zabeležen rekordan broj smrtnih slučajeva na dnevnom nivou, poručio sunarodnicima da "prestanu da kukaju o kovidu".

Senator Renan Kaljeiros, izvestilac istrage, kaže "da je ideja da budu kažnjeni oni koji su doprineli ovom masakru Brazilaca!"

O nacrtu izveštaja tek treba da glasa Komisija Senata, tako da on može da bude izmenjen, a i blokiran, stavljanjem veta. Nema, dakle, garancije da će sve rezultirati podizanjem optužnica protiv brazilskog predsednika.

Bolsonaru ističe treća godina na vlasti, izbori su sledeće godine, pa analitičari kažu da je verovatno da će se suočiti sa optužnicama, dok je na predsedničkoj funkciji. Ali, sa druge strane, ocenjuje se da je već i samom istragom nanesena ozbiljna i trajna šteta Bolsonarovoj reputaciji. On je pre ovoga planirao da se kandiduje na izborima 2022.

Rejting mu je rekordno nizak i sondaže javnog mnjenja pokazuju da bi ga ubedljivo porazio bivši levičarski predsednik, Luis Injasio Lula da Silva.

Nisu kupovali vakcine

- FEDERALNA vlada, u periodu od jula 2020. do januara 2021. nije kupovala vakcine, iako su bile na tržištu, što se kosi sa svim studijama u kojima je potvrđena njihova bezbednost i efikasnost, kao i sa apelima epidemiologa da samo vakcine mogu da spasu živote - navodi se u izveštaju.

- Više od pola miliona Brazilaca je umrlo jer vakcine nisu nabavljene.

Na 1.200 stranica

U PRVOM nacrtu izveštaja Senata je po Bolsonara bilo još gore jer je preporučeno da se tereti i za "ubistva i genocid nad starosedelačkim grupama", ali je to izbačeno iz finalnog teksta na 1.200 stranica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja