SNAJPERIMA PO DEMONSTRANTIMA: Najveće nasilje u Libanu u poslednjoj deceniji, ubijeno pet osoba u glavnom gradu

D. D. S.

14. 10. 2021. u 22:37

U najgorem nasilju u poslednjoj deceniji u Libanu najmanje pet ljudi je ubijeno, a bar 30 povređeno u prestonici Bejrutu, na protestu protiv sudije Tareka Bitara koji istražuje prošlogodišnju razornu eksploziju u gradskoj luci. Demonstracije su održane nedaleko od Palate pravde, na mestu gde se rodbina žrtava, koja inače podržava sudiju, redovno okuplja i traži okončanje istrage.

СНАЈПЕРИМА ПО ДЕМОНСТРАНТИМА: Највеће насиље у Либану у последњој деценији, убијено пет особа у главном граду

Ilustracija - Foto AP

Velika napetost okružuje istragu o eksploziji luke, a sada je izbila pucnjava kada su se pristalice pokreta Hezbolah i Amal okupile na granici između hrišćanske i šiitske četvrti tražeći smenu Bitara zbog "politizovane i pristrasne" istrage. On je drugi sudija koji vodi istragu uzroka eksplozije u bejrutskoj luci koja je odnela više od 200 života.

Istraga o eksploziji privremeno je obustavljena ove nedelje nakon što su žalbu podneli bivši ministar finansija Ali Hasan Halil i bivši ministar za javne radove Gazi Zeitar. Glavni Sudija Tarek Bitar izdao je nalog za hapšenje Halila.

Snimci na lokalnim kanalima prikazivali su sada kako se ispaljuju hici ka stambenim zgradama, a stanovnici naselja Al Tajohun se evakuišu. Meci su pali i u blizini lokalne škole, primoravajući učenike da se sakriju ispod stolova. Demonstranti su tvrdili da su ih snajperisti na krovovima napali da bi uvukli zemlju u sukobe.

- Ovaj napad naoružanih i organizovanih grupa ima za cilj da uvuče zemlju u namerni sukob, čiju odgovornost moraju snositi huškači i stranke koje se kriju iza krvi žrtava i mučenika luke kako bi se postigle zlonamerni politički dobici - naveli su Hezbolah i Amal.

Ilustracija - Foto AP

Do glasnih eksplozija je došlo kada je libanska vojska prešla na položaj i pokušala da otkrije odakle pucnji dolaze. Bolnički i vojni izvori rekli su da su među poginulima dva muškarca pogođena u glavu i grudi, kao i žena koju je zalutali metak pogodio u njenoj kući. Libanska vojska je postavila kordon u toj oblasti i podigla žičanu ogradu, uz vojna oklopna vozila na ulicama.

Premijer Najib Mikati pozvao je sve da se "smire i da ne budu uvučeni u pobunu". Vojska je saopštila da je rasporedila trupe da povrate mir i potragu za napadačima, upozorila da će "pucati na svakog naoružanog napadača na putevima i na svakog ko puca iz bilo kog pravca".

NIKO OKRIVLjEN

Niko još nije odgovarao za katastrofu u avgustu 2020, u kojoj je poginulo 219 ljudi, a 7.000 je ranjeno. Požar je izazvao detonaciju 2.750 tona amonijum nitrata, zapaljive hemikalije koja se koristi kao poljoprivredno đubrivo, a koja je bila nesigurno skladištena u lučkom skladištu skoro šest godina. Viši zvaničnici bili su svesni postojanja materijala i opasnosti koju predstavlja, ali ga nisu uklonili.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)