ITALIJA: Obavezna sanitarna karta za zaposlene

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

12. 10. 2021. u 16:06

PRAVILA o dokazu imunizacije moraju se poštovati na rigorozan način kako u državnim tako i u privatnim firmama, cilj je garantovati sigurnost na radnom mestu kako se ne bi zaustavilo ekonomsko oživljavanje u Italiji.

ИТАЛИЈА: Обавезна санитарна карта за запослене

Foto: Epa

Od petka 15. oktobra za oko 23 miliona zaposlenih važi pravilo posedovanja zelene karte, svaka fabrika, firma, kancelarija, svi samostalni radnici, svaki davalac posla biće obavezan da kontroliše sertifikat o zdravstvenom stanju radnika, ko je još ne poseduje mora imati negativan tampon test ne duži od 48 sati ili dokaz da je imunizovan nakon preležanog korona virusa.

Ostavlja se firmama na raspolaganje način na koji će biti kontrolisani zaposleni, tapetna kontrola, preko aplikacije banke podataka koju će kreirati firme ili po sistemu uzoraka i rotacije najmanje 20 posto zaposlenih. Ko ne bude poštovao kontrolu kazne su za davaoce posla od 400 do 1.000, a za zaposlene ako prevare kontrolu 1.500 evra. Ko iz zdravstvenih razloga ne može da primi vakcinu mora posedovati sertifikat izdat od nadležnog lekara.

Kontrole se odnose i na sve samostalne radnike i slobodne profesije jer i oni imaju davaoca posla, taksisti, advokati, osoblje koje se bavi brigom starih lica u familiji ili čuva decu, majstori kada ulaze u kuću da poprave nešto moraju osobi koja ih je pozvala pokazati sertifikat o imunizaciji.

Tako Italija koja se otvara, koja je stigla do 80,27 posto vakcinisanih, širi obavezu posedovanja zelene karte, od aprila za lekare i sanitarno osoblje, od 1 septembra za školski personal, a sada na sve zaposlene i građane koji žele da uđu na stadion, u bioskop, pozorište, muzej, restoran...

Konfindustrija (Konfederacija industrijalaca Italije) i njen predsednik Karlo Bonomi bezpogovorno apeluje na zaposlene, imali ste mesec dana na raspolaganju od saznanja da se od 15. oktobra uvodi obaveza zelene karte i mogli ste da se vakcinišete, „sada moramo zaštititi one radnike koji su se vakcinisali od onih koji to izbegavaju, to je moralna i građanska obaveza“.

Ko odluči da izostane sa posla neopravdano jer ne želi vakcinaciju ili još nije primio prvu dozu ne može dobiti odmah otkaz ali će ostati bez plate do povratka na posao, međutim može biti pozvan od firme „da nadoknadi štetu prouzrokovanu svojim neopravdanim odsustvom jer je njegovo radno mesto ugrozilo ostali lanac radnji u proizvodnji ili vreme isporuke proizvoda“. Takvo cirkularno pismo Konfindustrija je uputila na vreme svim zaposlenim i radnik je dužan da sedmično obavesti davaoca posla kada će se vratiti sa sanitrnim dokumentom na posao.

Italija je stigla do 1.516 pozitivnih na dnevnom nivou, ali od 60 miliona stanovnika njih 4 do 5 miliona radno sposobnih još nije primilo prvu dozu vakcine, ukupno 8,4 miliona iznad 12 godina. Italija je krenuila u ekonomsko oživljavanje i nema nameru da se zaustavi ili da se vrati natrag. Uprkos pobunama novaks, nema popuštanja niti odlaganja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri