EU ŽELI BELORUSE U BEDI: Evropski parlamentarci bi hteli da "likvidiraju" privredu "neposlušne" zemlje

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

10. 10. 2021. u 23:48

NOVE sankcije zapadnih zemalja neće uspeti da izvedu građane Belorusije na demonstracije. Učinićemo sve da obične porodice i radni kolektivi ne nastradaju zbog izdajnika koji su pobegli iz zemlje i njihovih zapadnih sponzora, kazao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

ЕУ ЖЕЛИ БЕЛОРУСЕ У БЕДИ: Европски парламентарци би хтели да ликвидирају привреду непослушне земље

Foto AP

Tako je Lukašenko odgovorio Evroparlamentu koji traži da zemlje EU uvedu nove i žešće sankcije.

Lukašenko kaže da sankcije nisu borba za neka mitska ljudska prava već im je cilj da uguše belorusku ekonomiju. Pre toga je u intervjuu za Si-En-En objasnio da Belorusija još dugo može bez saradnje sa EU i tražiće plasman svojim proizvodima u Rusiji i Kini.

Prkosno je dodao - možemo bez vas, a možemo i ubuduće bez Amerike!

Poslanici Evroparlamenta smatraju da nije dovoljno što su uvedene sankcije predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku i njegovim najbližim saradnicima, već traže da Evropska unija uvede još žešće sancije. Sada traže da EU uvede sankcije "Belaruskalij" i "Beltelekomu" i drugim vodećim kompanijama iz metalurgije, zatim prerade drveta i hemijske industrije.

Kad se pažljivije pročita rezolucija Evroparlamenta jasno je da oni žele da kazne celi beloruski narod tako što će glavne kompanije biti u zapadnoj blokadi, što bi trebalo da izazove ekonomski kolaps, a zatim i veliko nezadovoljstvo naroda. Na sajtu Evroparlamenta se može pročitati da se izražava žaljenje što su dosadašnje ekonomske sankcije "samo delimično uticale na režim Aleksandra Lukašenka". Zbog toga i misle da nove sankcije trebaju biti žešće.

Naravno da se samo po sebi nameće pitanje kakvo je to ponašanje Evroparlamenta koji bi blokadom najvećih beloruskih kompanija hteo da izazove ekonomski kolaps, pa i gladovanje tamošnjeg naroda.

Ali Evroparlamentu je i to malo, pa traže da se uvedu dopunske sankcije protiv Rusije ako "Kremlj nastavi da podržava Belorusiju". Evroparlamentarci pozivaju evropske zemlje da prate "mešanje Rusije u beloruske poslove". Rusija i Belorusija su odavno saveznici i imaju razvijenu ekonomsku i vojnu saradnju.Naravno da u Moskvi nikome ne pada na pamet da prestane da ekonomski sarađuje sa Belorusijom. Ne postoji niti jedno racionalno objašnjenje zbog kojeg bi se Rusija pridružila zapadnim zemljama i uvela blokadu Belorusiji. Ma koliko moskovski mediji znaju da kritikuju Aleksandra Lukašenka, nikome ne pada na pamet da glavnoj savezničkoj zemlji uvede blokadu.

U Moskvi su svesni da je Zapadu stalo da Minsk i Moskva nemaju dobre odnose kako bi se što jače izolovala Rusija. U slučaju da na vlast u Belorusiji dođe neko prozapadno rukovodstvo, lako bi se moglo dogoditi da ih preko reda prime u NATO, a tada bi američke rakete mogle da budu dovezene na razdaljini manjoj od 400 kilometara od Moskve.

RUSI SU IMUNI

REZOLUCIJA Evroparlamenta nije uplašila nikoga u Moskvi jer su Rusi postali imuni na sve brojnije zapadne sankcije. Valja znati da odluke Evroparlamenta imaju savetodavan a ne obavezujući karakter. A velike evropske zemlje na čelu sa Nemačkom vode računa da ne kvare ekonomske odnose sa Rusijom jer ona može da kupuje i uredno plati i najskuplju nemačku robu.

RUSIJA I KINA INVESTIRAJU

NAJVEĆI investitor kao i kreditor Belorusije je Rusija. Na drugom mestu je Kina. Od ukupne zaduženosti Belorusije 48 otpada na Rusiju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina