RUSIJA I KINA UPOZORAVAJU: Američke biološke laboratorije predstavljaju opasnost za ceo svet

Novosti online

07. 10. 2021. u 19:53

AKTIVNOSTI SAD i njenih saveznika u više od 200 bioloških laboratorija van teritorije SAD predstavljaju ozbiljan rizik za bezbednost Rusije i Kine, navodi se u zajedničkoj izjavi Moskve i Pekinga, koju je pročitao zamenik stalnog predstavnika Kine pri UN Gen Šuan.

РУСИЈА И КИНА УПОЗОРАВАЈУ: Америчке биолошке лабораторије представљају опасност за цео свет

Foto: EPA

Izjava je pročitana na sastanku Prvog komiteta generalne skupštine UN čija je tema bila razoružanje. Kako je pojasnio diplomata, izjava se odnosi na jačanje konvencije o biološkom oružju.

- Rusija i Kina primećuju vojnu biološku aktivnost SAD i njenih saveznika van njihovih granica. Više od 200 američkih bioloških laboratorija se nalazi van teritorija SAD koje ne rade transparentno. One izazivaju ozbiljnu zabrinutost i pitanja međunarodne javnosti da li je njihov rad u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju, navodi se u izjavi.

U dokumentu se navodi da i Rusija i Kina dele mišljenje da takve aktivnosti predstavljaju ozbiljan rizik za nacionalnu bezbednost obe države.

Peking i Moskva takođe navode da američke biološke laboratorije na tlu SAD takođe pokreću pitanja da li je njihov rad u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju, s obzirom da SAD i njeni saveznici ne pružaju relevantne informacije o ovoj vojno-biološkoj aktivnosti.

- Rusija i Kina pozivaju SAD i njene saveznike da rade otvoreno, transparentno i odgovorno i da na odgovarajući način informišu o svojim vojnim biološkim aktivnostima u inostranstvu, zaključio je diplomata.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BRITANCE OČEKUJE ASTRONOMSKI SKOK CENA STRUJE: Tarifa električne energije koštaće 3.500 dolara