UKRAJINSKI PLAN U 158 TAČAKA: Usvojen dokument za “deokupaciju” Krima

Novosti online

29. 09. 2021. u 19:26

UKRAJINSKA vlada odobrila je plan realizacije strategije za „deokupaciju“ Krima.

УКРАЈИНСКИ ПЛАН У 158 ТАЧАКА: Усвојен документ за “деокупацију” Крима

Foto: AP Photo/Andrew Lubimov/Depositphotos

- Strategija predstavlja sveobuhvatnu mapu puta, zahvaljujući kojoj ćemo da vratimo Krim. To su veoma detaljni koraci za deokupaciju, rekao je premijer Ukrajine Denis Šmigalj na sednici vlade koju su prenosile ukrajinske televizije.

Novi dokument sadrži 158 tačaka sa instrukcijama različitim resorima i organima. Takođe predviđa rad sa međunarodnim partnerima Kijeva u cilju nastavka sankcionog pritiska na Rusiju.

Istovremeno, plan predviđa dokumentovanje i istraživanje činjenica „kršenja ljudskih prava i slobode“ na Krimu. Takođe je predviđeno usvajanje zakona i propisa o reintegraciji poluostrva.

Dokument sadrži i tačku o finansijskim nadoknadama građanima „koji su oštećeni zbog postupaka Rusije“, a takođe predviđa redovne događaje u cilju pružanja informacija o „okupaciji“ ukrajinske teritorije. Takođe se ističe da je neophodno da se izračunaju gubici Kijeva usled gubitka poluostrva.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odobrio je još u martu ove godine strategiju koja je predviđa set mera usmerenih na vraćanje poluostrva pod kontrolu Kijeva.

Ranije je mininstar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba nazvao „tri stuba“ politike za povratak Krima, a jedan od njih je strategija „deokupacije“ poluostrva.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)