KLINIKA KOJA ČINI ČUDA: Oni su Siniši Mihajloviću pomogli da ozdravi, a sada su za 24 časa transplantacijama spasli devet života

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

29. 09. 2021. u 16:47

ITALIJANSKA Klinika Sant’Orsola dospela je u žižu srpske javnosti kada je u njoj našem Siniši Mihajloviću, treneru Bolonje, spasen život.

КЛИНИКА КОЈА ЧИНИ ЧУДА: Они су Синиши Михајловићу помогли да оздрави, а сада су за 24 часа трансплантацијама спасли девет живота

Foto: Printskrin Jutjub

U ovoj zdravstvenoj ustanovi u Bolonji presađena mu je koštana srž kada je ustanovljeno da je oboleo od leukemije i Mihajlović je iz nje izašao izlečen posle terapije. On je samo jedan od primera pacijenata zbog kojih je ova klinika i dalje na pijedestalu, ona je primer savršenstva i organizacije u radu u italijanskom zdravstvu.

Pre samo nedelju dana u ovoj bolnici je, za 24 sata neprekidnih intervencija, izvršeno devet transplantacija: dva srca, dve jetre, četiri bubrega i jednih pluća. Profesionalci su radili bez predaha kako bi postigli ovakav rezultat, jer su dragoceni organi obezbeđeni zahvaljujući donorima, ili porodicama preminulih. Morao se izvesti ovaj maratonski poduhvat kako bi se pomoglo svakom od devet pacijenata kojima je transplantacija organa bila očajnički potrebna. Istovremeno su zbog urgentnosti hirurzi morali da urade i dve kardiološke intervencije zbog otvaranja aorte.

U tih 20 sati mobilisano je i radilo je 123 profesionalca: 56 hirurga, 11 anesteziologa, 11 perfuzionista, 27 bolničara, 18 ostalog sanitarnog osoblja. Praktično istovremeno je radilo 11 ekipa, a upotrebljene su 74 doze krvi, oko 20 litara, i 15 litara plazme (plod dobrovoljnog davanja 80 donatora krvi).

U Italiji je malo ovakvih centara koji su u stanju da istovremeno mobilišu ovoliki broj ekipa. Zato se ovakvo savršenstvo u organizaciji i profesionalnosti mora istaći, što se ovde čini sa ponosom. Jer u Poliklinici Sant’Orsola nikada nisu dozvolili da se odustane od ovakvih mogućnosti za transplantaciju. Nedostatak organizacije jednostavno ne može da postoji - kada se pojavi više donora mora sve da bude spremno i kreće se u pravi maratonski podvig.

Foto: Printskrin Jutjub

Na dojavu da postoji organ za transplantaciju kreću tri hirurga na označeno mesto gde postoji organ, kako bi konstatovali da li organ ima karakteristike neohodne za primaoca. Pacijenti koji čekaju transplantaciju bivaju momentalno obavešteni i u kom god da su kraju Apeninskog poluostrva za nekoliko sati stižu u operacionu salu zahvaljujući naconalnom Centru za transplantaciju. U dostavljanju organa učestvuje Civilna zaštita, kao i osoblje iz oružanih snaga.

Foto: Printskrin Jutjub

Tako je u jednom danu spaseno devet života, četiri žene i pet muškaraca, stari između 26 i 68 godina, dobili su novu šansu za život. Oni su u Snat’Orsolu stigli iz čitave Italije: sa Sicilije, Sardinije, iz Pulje, Toskane i Emilija Romanje, koja inače prednjači među italijanskim regionima po donacijama organa. A broj transplantacija, koje su smanjene tokom 2020. godine zbog korone, sada su uvećao i u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 147, sada se stiglo do 210.

BONUS VIDEO - TALIBANI DOLAZE PO MENE: Devojka iz Avganistana moli američke vojnike da je spasu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!