ŠOLC: IMAM MANDAT! Formiranje vlasti u Berlinu još neizvesno, ali najviše šansi, za sada, ima "semafor koalicija"

I. STANOJEVIĆ

27. 09. 2021. u 23:04

IMAM mandat da vodim narednu nemačku vladu!

ШОЛЦ: ИМАМ МАНДАТ! Формирање власти у Берлину још неизвесно, али највише шанси, за сада, има семафор коалиција

FAVORIT Olaf Šolc sa saradnicima, Foto Ap

Ovo je poručio Olaf Šolc, kandidat za kancelara Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) koja, doduše tesno, vodi ispred demohrišćana, njihovih dosadašnjih partnera u vladajućoj koaliciji. Šolc najavljuje da će nastojati da formira vlast sa Zelenima i liberalima (FDP), čiji je lider Kristijan Lindner nagovestio da bi ove dve stranke mogle da formiraju blok i sa zajedničkih pozicija nastupaju u pregovorima.

Zelenima i liberalima pripala je uloga tasa na vagi u formiranju buduće nemačke vlade i planiraju da razgovaraju o svim mogućim varijantama koalicionih "sklopova".

U ovom trenutku, najviše šansi ima takozvana semafor koalicija, odnosno, podela vlasti između "crvenog" SPD kao starijeg partnera i Zelenih i "žutih" liberala kao mlađih članova. Stranka SPD je već formirala šestočlani tim, koji će, sa Zelenima i FDP razgovarati o formiranju "semafor koalicije". Predvodi ga Šolc koji je, inače, pobedio u izbornoj jedinici u Potsdamu i direktno osvojio poslaničko mesto u Bundestagu, čiji član nije bio od 2011. godine.

Foto Ilustracija V. N.

Šolc će, međutim, umesto u Bundestagu, sedeti za kancelarskim stolom, ako je suditi po tradiciji izbornog okruga Pineberg, na jugozapadu pokrajine Šlezvig-Holštajn. Od 1953. godine, u ovom okrugu sa 315.000 stanovnika bez greške se "prognozira" ko će biti novi nemački kancelar. A na nedeljnim izborima pobedio je, naime, kandidat SPD, Ralf Štegner.

Budući da ni SPD ni CDU-CSU ne žele "veliku koaliciju", odnosno, saradnju unutar vlade kakva je postojala poslednjih deceniju i po, jasno je da će nova vlada biti tročlana.

Zbog gubitka prve pozicije na političkoj sceni Nemačke, nije negodovao samo CDU, nego i bavarska, sestrinska CSU, koja je otvorila pravu rafalnu paljbu na kancelarskog kandidata Armina Lašeta.

Prema pisanju tabloida "Bild", na sednici predsedništva CDU došlo je do oštre rasprave. Ministar zdravlja pokrajine Severna Rajna Vestfalija Karl-Jozef Lauman, u besu je povikao: "Dosta mi je! Milion i po birača, direktno je prešlo od nas ka SPD". CDU je u nedelju ostvarila svoj najgori rezultat u modernoj istoriji i niko ne veruje u Lašetovo objašnjenje da je to zbog odlaska kancelarke Angele Merkel, posle 16 godina.

Lašet je, prinuđen, promenio retoriku u vezi sa zahtevom za formiranje vlade i sada tvrdi da nije ni rekao da namerava da formira vladu, iako je odmah u izbornoj noći dugo razgovarao sa Lindnerom. Mladi članovi ove partije oštro se suprotstavljaju ulasku u vlast po svaku cenu i traže da CDU ode u opoziciju i da se temeljno spremi za naredne izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri