FRANCUSKI AMBASADOR: Australija napravila veliku grešku

Tanjug

18. 09. 2021. u 12:30

FRANCUSKI ambasador u Australiji Žan Pjer Tibo opisao je kao veliku grešku neočekivano otkazivanje Australije velikog ugovora o podmornicama sa Parizom u korist novog dogovora sa SAD.

ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР: Аустралија направила велику грешку

Foto: EPA

Francuski diplomata dao je svoj komentar danas dok je napuštao rezidenciju u glavnom gradu Kanberi, nakon odluke Francuske da povuče svog ambasadora.

- Ovo je bila velika greška, veoma loše postupanje u parterstvu - poručio je Tibo, prenosi AP.

On je objasnio da je sporazum o naoružanju između Pariza i Kanbere trebalo da se zasniva na poverenju, međusobnom razumevanju i iskrenosti.

Pre nego što je opozvan, francuski ambasador je saopštio u petak da je saznao za dogovor o američkim podmornicama ,kako je naveo, kao i svi, zahvaljujući australijskoj štampi.

- Nikada nismo bili obavešteni o bilo kakvim bitnim promenama. Bilo je mnogo mogućnosti i mnogo kanala. Nikada nije pomenuta takva promena - rekao je francuski ambasador.

Francuska je prethodno saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije na konsultacije nakon što je Kanbera sklopila bezbednosni sporazum sa Vašingtonom i Londonom, nazvan Aukus, koji podrazumeva i isporuku novih nukelarnih pormornica i okončanje dogovora o nabavci francuskih podmornica vrednog 66 milijardi dolara.

Australija je danas poručila da žali zbog odluke Pariza da povuče svog ambasadora u Kanberi i naglasila da poštuje odnos sa Francuskom sa kojom će, kako je rečeno, nastaviti saradnju po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!