U AUSTRALIJI KARANTIN DO KOLEKTIVNOG IMUNITETA: U državi Viktoriji policija kontroliše kretanje

D. D. S.

01. 09. 2021. u 16:26

Nekoliko dana pošto je Australija usvojila nove zakone koji policiji daju opsežan nadzor i špijunska ovlašćenja u vezi sa kovidom 19, premijer jugoistočne države Viktorije najavio je da će karantin u celoj državi ostati na snazi sve dok većina stanovnika ne bude vakcinisana.

У АУСТРАЛИЈИ КАРАНТИН ДО КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА: У држави Викторији полиција контролише кретање

Foto S. Janković

Stroge mere u oblasti koja pokriva čitavu državu jugoistočne Australije počeće da se ublažavaju tek kada 70 odsto stanovništva primi bar jednu dozu vakcine protiv kovida, odredio je premijer Den Endrjuz.

Vlada je rekla da se nada da će postići ovaj cilj 23. septembra ili približno tog datuma, te da bi ukidanje ograničenja "pregazilo" državni zdravstveni sistem. Sa populacijom od oko 6,6 miliona, Viktorja ima manje od 60 hospitalizacija zbog virusa korona.

Čitava država je pod strogim karantinom već skoro mesec dana. Pošto je zatvorio nebitne aktivnosti u Melburnu, Andrevs je 5. avgusta odlučio da proširi ograničenja na celu državu, navodeći kao razlog navodno otkrivanje kovida-19 u otpadnim vodama 236 kilometra od grada. Kasnije je bio primoran da prizna da je kanalizacija zapravo negativna na virus, ali je zaključavanje države, koje je trebalo da traje samo sedam dana, ostalo je na snazi.

Viktorijancima nije dozvoljeno da se udaljavaju više od pet kilometara od domova - i to samo radi "osnovnih" aktivnosti. Andrevs je obećao da će povećati radijus putovanja na 10 km kada se dostigne državno merilo vakcinacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a