TALIBANI PONUDILI AMNESTIJU PREDSEDNIKU AVGANISTANA: „Opraštamo svima sa naše strane!“

Novosti onlajn

23. 08. 2021. u 08:58

POKRET „Taliban“ ponudio je amnestiju avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju i potpredsedniku Amrulu Salehu, dozvolivši im da se vrate u zemlju ako to žele, izjavio je za pakistansku televiziju „Geo TV“ visoki lider talibana Halil ur Rahman Hakani.

ТАЛИБАНИ ПОНУДИЛИ АМНЕСТИЈУ ПРЕДСЕДНИКУ АВГАНИСТАНА: „Опраштамо свима са наше стране!“

Foto: Jutjub/Global News

- Opraštamo Ašrafu Ganiju, Amrulahu Salehu i (savetniku za bezbednost predsednika Avganistana) Hamdulahu Mohibu. Opraštamo svima sa naše strane, od generala (koji se borio protiv nas) do običnog čoveka - rekao je Hakani i dodao da je neprijateljstvo između talibana i ove trojice nastalo samo na osnovu religije.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije „Talibana“ Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

Tri dana nakon bekstva Gani je uputio video poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti u domovinu u najskorije vreme. Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)