BAJDENOV PLAN NIJE USPEO: Pljušte kritike na račun predsednika SAD - Zakazan važan sastanak!

Novosti online

22. 08. 2021. u 16:43

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden će se u utorak sastati sa liderima Grupe G-7 kako bi razgovarali o evakauciji oružanih snaga i civila iz Avganistana.

БАЈДЕНОВ ПЛАН НИЈЕ УСПЕО: Пљуште критике на рачун председника САД - Заказан важан састанак!

Foto: AP Photo/Susan Walsh/Hindustan Times

Američki predsednik se trenutno suočava sa kritikama zbog povlačenja američkih snaga, što je dovelo do haosa u Avganistanu.

- Lideri će razgovarati o evakuaciji naših građana, kao i hrabrih Avganistanaca koji su bili uz nas u poslednje dve decenije i drugih ugroženih građana - navela je sekretarka Bele kuće Džen Psaki u saopštenju, prenosi "Hil".

- Oni će takođe razgovarati o planovima pružanja humanitarne pomoći i podrške avganistanskim izbeglicama.

Bajden je već obavio telefonske razgovore sa nekim liderima G-7 uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona, francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačku kancelarku Angelu Merkel i italijanskog premijera Marija Dragija.

SAD su proteklih dana evakuisale hiljade američkih vojnika i avganistanskih civila, tvrde iz Bele kuće.

Britanski zakonodavci otvoreno su kritikovali američku strategiju povlačenja, a Makron je navodno rekao Bajdenu da je "moralna odgovornost" SAD da izbave avganistanske civile iz zemlje.

"Blumberg" je prošle nedelje izvestio da je Bajden u junu rekao saveznicima G-7 da će SAD moći da obezbede stabilnost Kabula nakon povlačenja snaga iz Avganistana, pa su Britanci mislili da će im to omogućiti da njihova ambasada ostane na svom mestu u Kabulu.

Talibani su zauzeli Kabul ranije ovog meseca, samo nekoliko dana nakon što su zauzeli druge velike gradove pošto su SAD povukle svoje snage.

Bajden se suočio sa pitanjima u vezi sa nasilnim i haotičnim slikama i izveštajima sa terena da se Amerikanci i Avganistanci bore da prođu kroz talibanske punktove za izlazak iz zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!