MERKELOVA U KIJEVU: Glavne teme sastanka Donbas i kupovina gasa posle početka rada Severnogi toka

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

22. 08. 2021. u 09:59

POSLE posete Moskvi nemačka kancelarka Angela Merkel danas će boraviti u Kijevu gde će razgovarati sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

МЕРКЕЛОВА У КИЈЕВУ: Главне теме састанка Донбас и куповина гаса после почетка рада Северноги тока

Foto Predsednička administracija Ukrajine

Iako je to njena oproštajna poseta jer se u septembru u Nemačkoj održavaju izbori i ona ne želi da bude i dalje kancelar njen razgovor sa Zelenskim je vrlo važan za odnose dve zemlje ali i za rešavnje pitanja izuzetno bitnih za Ukrajinu.

Dve su glavne teme o kojima će Zelenski razgovarati sa Merkelovom. Prva je rešavanje problema i budućnost Donbasa i druga garancije da će i posle početka rada ,,Severnog toka-2,, ruski ,,Gasprom,, transportovati gas preko Ukrajine. Na tom tranzitu Kijev zarađuje oko dve milijarde dolara.

Za Zelenskog je posebno važan razgovor sa Merkelovom jer će predsednik Ukrajine 30. avgusta biti u Vašingtonu gde je planiran njegov susret sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Šta će Merkelova reći domaćinima u Kijevu već se zna jer je to kazala novinarima posle razgovora sa Putinom u petak u Kremlju. Nemačka i Francuska su za to da se realizuju svi dogovori iz Minskih dogovora. To znači da bi Kijev morao da da određenu autonomiju građanima Donbasa, a zatim će se održati izbori i posle toga bi ukrajinski graničari mogli da dođu na granicu sa Rusijom.

Sada je glavni problem što ukrajinski političari smatraju da su Minski dogovori mrtvi i da se ne mogu realizovati. Pojednostavljeno rečeno Kijev ne namerava da daje bilo kakvu autonomiju Donbasu već planira da provede jezičku diskriminaciju. U takvim uslovima je nemoguće očekivati dogovor.

Što se tiče garancije da će ,,Gasprom,, i dalje koristiti ukrajinski gasni transportni sistem, Putin je i u petak rekao da za to trebaju da se ispune dva uslova. Rusija je spremna da potpiše novi ugovor i posle 2024. godine o transportu gasa kroz Ukrajinu ako evroposke zemlje budu garantovale da će taj gas kupovati. I drugi uslov je da taj stari gasovod bude ispravan i narednih deset godina. Da podsetimo da se još u vreme vladavine Viktora Janukoviča govorilo da bi trebalo uložiti značajna sredstva u remont i modernizaciju ukrajinskog gasovoda.

Današnji razgovori u Kijevu će biti teški jer je stvorena loša atmosfera, a jedan broj ukrajinskih političara optužuje otvoreno Angelu Merkel da je izdala interese Ukrajine i da je mislila samo o profitu nemačkih velikih kompanija koje će od Rusa sada dobijati jeftiniji gas.

Poslednji put Merkelova i Zelenski su se sreli u Berlinu 12 jula. Razgovarali su više od četiri sata, ali ništa značajno nije dogovoreno. Može li se nešto ipak promeniti tek će se videti mada su šanse samo teoretske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno