U HRVATSKOJ PRVA TUŽBA ZBOG SMRTI OD KOVIDA 19: Porodica smatra da je bolnica kriva za zarazu

Novosti online

20. 08. 2021. u 10:27

U HRVATSKOJ je podnet prvi zahtev za odštetu, tačnije nagodbu sa bolnicom zbog smrti 84-godišnje žene od kovida-19 za koju porodica smatra da se zarazila u zdravstvenoj ustanovi.

У ХРВАТСКОЈ ПРВА ТУЖБА ЗБОГ СМРТИ ОД КОВИДА 19: Породица сматра да је болница крива за заразу

Pacijenti u bolnicama nekada dobijaju i više vrsta antibiotika / Foto Tanjug

Porodica je od KBC Zagreb tražila odštetu od 632.000 kuna (82.000 evra) i plaćene advokatske troškove.

- Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo preduzeli sve mere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće - kazao je direktor KBC Zagreb Ante Ćorušić.

Hoće li podići sudsku tužbu, još nije poznato. Ali, bez obzira na ovaj slučaj, postoji mogućnost da tužbe vezane uz kovid-19 budu znatno češće s obzirom na to da se pandemija još ne smiruje.

Naime, tokom prošle godine u zdravstvenim ustanovama postojale su smernice koje omogućavaju određeni nivo zaštite od infekcije zdravstvenih radnika, a onda i pacijenata, ali je i sa njima mogućnost prenosa bila velika, a razlozi za tužbe zbog toga ograničeni. Međutim, od trenutka postojanja vakcine značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su pre svih zaštićeni zdravstveni radnici. To je razlog što je u nekim zemljama EU za njih vakcinisanje obavezno poput Italije, Francuske, Grčke i Mađarske.     

Nažalost, u Hrvatskoj je situacija sa imunizacijom zdravstvenih radnika još uvek loša. Istina, lekari su se zaštitili više od 80 odsto, ali medicinske sestre i tehničari tek su stigli do polovine.

U slučaju iz KBC Zagreb radilo se o pacijentkinji koja je u bolnicu došla zbog povrede rebara usled pada. Testirana je i bila je negativna na kovid-19, ali nekoliko dana posle njen je test bio pozitivan, premeštena je u KB Dubrava, gde je umrla.

U KBC Zagreb ističu da su se poštovali svi protokoli za kovid.

- Vrlo je važno kod odluke da li pacijent ima pravo na odštetu ili ne da se utvrdi da li je za zaštitu od zaraze preduzeto sve ono što je predviđeno - objašnjava advokat Ana Gruber. - U trenutku kad je stigla vakcina situacija se menja jer postoji dodatna mogućnost zaštite. Ako lekari ili medicinske sestre nisu vakcinisani, a pacijent se zarazi kovidom, onda se može dokazati kako nisu preduzete sve mere zaštite koje su bolnici na raspolaganju. Da li će odštetu da plati bolnica ili nevakcinisani radnik to moraju da odluče nadležni. Moguće je rešenje da bolnica od svojih radnika traži izjavu kojom potvrđuju da ne žele da se vakcinišu, ali da time prihvataju i naknadu moguće štete.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna