MERKEL OSUDILA BELORUSIJU: Ne sviđa im se tretman izbeglica

Tanjug

17. 08. 2021. u 15:31

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel osudila je danas način na koji se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odnosi prema izbeglicama, dodajući da će se Nemačka konsultovati sa svojim evropskim partnerima o koordinisanom odgovoru.

МЕРКЕЛ ОСУДИЛА БЕЛОРУСИЈУ: Не свиђа им се третман избеглица

Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP

-Predsednik Lukašenko koristi izbeglice, na primer iz Iraka, na jedan hibridni način kako bi narušio bezbednost, i naravno da osuđujemo ovo na najstroži mogući način, izjavila je Merkel na konferenciji za novinare zajedno sa estonskim premijerom, a prenosi agencija Rojters.

Evropska unija optužuje Lukašenka da je iskoristio izbegličku krizu da izvrši pritisak na evropki blok da poništi sankcije koje je uveo Belorusiji zbog spornih predsedničkih izbora u avgustu prošle godine i tretmana prema političkoj opoziciji.

-O svemu smo u bliskoj koordinaciji sa evropskim partnerima. Takođe ćemo pokušati da zauzmemo zajednički stav jer ova hibridna vrsta sukoba, kakvu koristi Belorusija, predstavlja napad na sve nas u Evropskoj uniji, izjavila je Merkel.

Pošto je Kabul, glavni grad Avganistana, sada u rukama talibana nakon povlačenja većine američkih i međunarodnih snaga, lideri EU su sve zabrinutiji da će hiljade migranata pokušati da dođu u Evropu.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU razgovaraće kasnije danas na kriznom sastanku o daljim akcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...