PORUKA IZ LETONIJE: Belorusija vodi hibridni rat protiv EU - odabrala je sledeću metu

Novosti onlajn

11. 08. 2021. u 14:48

LETONSKI premijer Krišjanis Karinš izjavio je da je povećanje priliva nelegalnih migranata koji pokušavaju da se prebace u Letoniju i Litvaniju iz Belorusije „zaoštravanje hibridnog rata protiv Evropske unije“.

ПОРУКА ИЗ ЛЕТОНИЈЕ: Белорусија води хибридни рат против ЕУ - одабрала је следећу мету

Foto Pixabay

- Belorusija vodi hibridni rat protiv EU. Prvi korak načinjen je u pravcu Litvanije, sledeća meta je Letonija. Ne smemo da dozvolimo migrantima koji su se našli u Belorusiji da nezakonito pređu našu granicu. To je spoljna granica EU - rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, Letonija će odlučno nastupiti u toj situaciji.

- Taj hibridni rat Belorusije protiv EU samo je zaoštravanje. Sa svoje strane, držaćemo se zajedno, očuvaćemo mir, ali ćemo odgovoriti vrlo odlučno - rekao je Karinš.

Litvanija u poslednje vreme izveštava o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Vlasti zemlje proglasile su 2. jula vanrednu situaciju u vezi sa prilivom ilegalnih migranata.

Prema poslednjim podacima, više od četiri hiljade ilegalnih migranata privedeno je u Litvaniji na granici sa Belorusijom od početka godine.

Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da zemlja više neće zadržavati migrante od prelaska u zemlje EU. Kako kaže, zbog sankcija Zapada Minsk za to nema ni novca ni snage.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)