POTRESI U UKRAJINSKOJ VOJSCI: Zelenski smenio komandanta snaga u Donbasu i načelnika Generalštaba

Novosti onlajn

28. 07. 2021. u 22:00

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je načelnika Generalštaba zemlje Sergeja Kornijčuka kao i komandanta Združenih snaga u Donbasu Vladimira Kravčenka, navodi se u ukazu koji je objavljen na sajtu kancelarije predsednika.

ПОТРЕСИ У УКРАЈИНСКОЈ ВОЈСЦИ: Зеленски сменио команданта снага у Донбасу и начелника Генералштаба

Foto EPA

Novim ukazom Zelenski je na dužnost načelnika Generalštaba imenovao Sergeja Šaptalu koji je ranije bio na funkciji komandanta snaga operativne komande „Zapad“ u Donbasu. General-pukovnika Vladimira Kravčenka zamenio je Aleksandar Pavluk.

Zelenski je izjavio da od novog komandanata Generalštaba i Združenih snaga u Donbasu očekuje sistematičniji rad.

- Trenutno se u svetu odvija munjevita transformacija snaga i sredstava za vođenje rata. Naši vojnici moraju biti spremni za maksimalno efikasno izvršavanje zadataka u svim uslovima... Nakon sprovedenih rotacija i zamene komandanata i rukovodilaca, kako u vojsci tako i u Ministarstvu odbrane, očekujem sistematičniji rad i da svaki vojnik naše armije shvata perspektive razvoja Oružanih snaga u celini - saopštio je ukrajinski lider, objavila je njegova kancelarija.

Ističe se da je Zelenski skrenuo pažnju komandantima svih nivoa u Oružanim snagama, rukovodiocima u sferi odbrane i u bezbednosnom sektoru da je neophodno intenzivirati realizaciju zadataka usmerenih na modernizaciju ukrajinske vojske i pripremu vojnika za zaštitu zemlje „u uslovima savremenog rata“.

Ranije je Zelenski smenio glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka i ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)