BAJDEN ZA KRIM NE HAJE: Nervoza u Ukrajini posle otkazivanja učešća predsednika SAD na skupu o spornom poluostrvu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

26. 07. 2021. u 21:50

Posle kapitulacije američkog predsednika Džozefa Bajdena oko "Severnog toka 2" rukovodstvo Ukrajine je doživelo novi šok. Iako se očekivao kao glavni gost na ukrajinskom međunarodnom skupu "Krimska platforma", Bajden neće doći u Kijev.

БАЈДЕН ЗА КРИМ НЕ ХАЈЕ: Нервоза у Украјини после отказивања учешћа председника САД на скупу о спорном полуострву

Predsednik Ukrajine Zelenski sa saradnicima

Ukrajince je razočarala i potpredsednica SAD Kamala Haris, jer ni ona ne planira da dođe na forum gde bi trebalo da se raspravlja kako da se Krim vrati pod kontrolu ukrajinskih vlasti. Umesto njih, u Kijev će doći neko od njihovih saradnika.

Prvi samit pod nazivom "Krimska platforma" održaće se krajem avgusta, a organizatori su očekivali oko 30 predstavnika zemalja sa više kontinenata. Nedolazak američkog predsednika može uticati na to da i drugi predsednici otkažu dolazak u Kijev.

Planirano je da samit počne 23. avgusta, uoči 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine. U februaru ove godine Zelenski je potpisao ukaz o "deokupaciji i reintegraciji Krima", ali i strategiju ulaska Ukrajine u NATO.

U Moskvi ponavljaju da su građani Krima na referendumu 2014. godine odlučili da se to poluostrvo vrati matici Rusiji i da je to zauvek rešeno pitanje. Zato je portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova kazala da je skup "Krimska platforma" nelegitiman i neprijateljski. Referendum o povratku Krima Rusiji Ukrajina i EU ne priznaju i Krim smatraju okupiranom teritorijom.

No, i poseta Vladimira Zelenskog Vašingtonu prebačena je sa 26. jula na 30. avgust. On neće moći da se sretne sa kongresmenima, jer su na odmoru od 7. avgusta do 20. septembra. Odlaganje susreta sa Zelenskim u Bajdenovoj administraciji su objasnili zauzetošću predsednika.

Pred dolazak u Vašington, Bajden je najavio da hoće da sa Zelenskim razgovara o reformama u Ukrajini i borbi protiv korupcije. Na drugoj strani, Zelenski želi da glavna tema razgovora sa Bajdenom bude vojna pomoć i povratak teritorija Donbasa i Krima, kao i ekonomska podrška SAD.

U atmosferi nezadovoljstva u Kijevu su sve glasniji političari koji govore da je Zapad izdao Ukrajinu kad je pristao da se dovrši "Severni tok 2" kojim će se dovoziti rusko plavo gorivo do Nemačke.

TEŠKI ZAHTEVI AMERIKE ZELENSKOM

Amerikanci traže od Zelenskog da ispuni pet zadataka. Zahtevaju sudsku reformu, a Zapad želi da kontroliše postavljanje sudije. Traže i promenu rada Saveta bezbednosti Ukrajine, kao i efikasnu kontrolu državnih preduzeća. Vašington traži i da se pokrene sudski postupak protiv milijardera Igora Kolomojskog (na slici), sponzora Zelenskom, koji ima pasoše i Izraela i Švajcarske, a finansirao je u Dnjepropetrovsku i gradnju najveće sinagoge u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri