POTVRDA ZA KAFANU: Francuska vlada odobrila zakon o uvođenju antikovid propusnica

Novosti onlajn

26. 07. 2021. u 09:42

FRANCUSKA Nacionalna skupština rano jutros odobrila je zakon o uvođenju specijalnih antikovid propusnica za restorane i za putovanja unutar Francuske i obaveznoj vakcinaciji za radnike zaposlene u sektoru zdravstva.

ПОТВРДА ЗА КАФАНУ: Француска влада одобрила закон о увођењу антиковид пропусница

Foto: Free Images Pixabay

Novim zakonom se obavezuju svi zdravstveni radnici da se do 15. septembra vakcinišu ili da se suoče sa suspenzijom.

Za odlazak u restorane, za putovanja vozom, avionom ili za prisustvo javnim događajima, od 30. septembra svi građani od 12 godina i stariji moraće da poseduju tzv. medicinsku propusnicu, prenosi AP. Za dobijanje takve propusnice biće potrebno da se pruži na uvid potvrda o potpunoj vakcinaciji, negativan test na korona virusa ili dokaz o preležanom kovidu 19.

U opticaju će biti i papirna i elektronska verzija medicinske propusnice, a zakon predviđa da će vlada posebnim dekretom regulisati kako da se postupa sa dokumentacijom izdatom u drugim zemljama.

Predlog ovih mera izazvao je prethodnih dana proteste i podigao političke tenzije u Francuskoj, navodi AP.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i francuska vlada tvrde da su najnoviji propisi nužne mere zaštite najosetljivijih delova populacije i zdravstvenog sistema donete da bi se izbeglo uvođenje novog lokdauna u trenutku kada raste broj novozaraženih. Novi zakon je, posle jednonedeljne rasprave, usvojen u oba doma francuske Nacionalne skupštine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)