OPTUŽENA ZA ZLOČINE TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA: Žena stara 96 godina pred sudom za maloletike - evo šta je razlog

Tanjug

17. 07. 2021. u 23:13

ŽENA (96) optužena za nacističke zločine tokom Drugog svetskog rata, pojaviće se pred sudom za maloletnike jer je u vreme zločina imala 18 godina.

ОПТУЖЕНА ЗА ЗЛОЧИНЕ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Жена стара 96 година пред судом за малолетике - ево шта је разлог

Foto: Depositphotos

Irmgard Furhner se tereti da je pomogla u ubistvu 11.430 zatvorenika u koncentracionom logoru Štuthof tokom Drugog svetskog rata, preneo je "Miror". U to vreme je radila kao sekretarica kampa kod komandira Pola-Vernera Hopea.

Furhner sada živi u staračkom domu u Kvikbornu, u blizini Hamburga, ali će morati da se pojavi pred sudom za maloletnike u regionalnom sudu u tom gradu 30. septembra.

Prema optužnici, "kao daktilograf komandanta koncentracionog logora, ona se sumnjiči da je asistirala glavnokomadujućima u ubistvu zatvorenika u periodu između 1943. i 1945. godine".

Nacisti su ubili oko 65.000 ljudi u Štuthofu i njegovim podkampovima blizu Gdanjska u Poljskoj, dok nije ušla sovjetska Crvena armija i oslobodila zatvorenike u maju 1945. godinu.

Žrtve, uključujući Jevreje, Poljake i ostale ratne zatvorenike, bile su trovane i bacane u gasne komore, streljane ili su dobijale smrtonosne injekcije.

Mnogi su umrli od bolesti i gladi.

Radeći u logoru, Furhner, čije devojačko ime je Dirksen, upoznala je muža, člana SS divizije Hajnca Furhnera, navodi britanski list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu