OBELODANJENO: Evo zašto je ukrajinski ministar policije podneo ostavku

Novosti onlajn

15. 07. 2021. u 22:35

MINISTAR unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov podneo je ostavku na molbu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog - izjavio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

ОБЕЛОДАЊЕНО: Ево зашто је украјински министар полиције поднео оставку

Foto:Ministarstvo ukrajinske policije

- Odluka predsednika bila je da predloži Avakovu da podnese ostavku, a on je prihvatio - rekao je zamenik ministra za televiziju „Ukrajina 24“.

Kako je dodao, taj korak je bio „apsolutno miran, odmeren“, o tome je bio obavešten uzak krug ljudi i taj korak je odavno pripreman.

- Poseta i sastanak sa američkim otpravnikom poslova Džordžom Kentom aposlutno nisu imali nikakve veze sa događajima povezanim sa ostavkom ministra - precizirao je Geraščenko.

Ranije je Vrhovna rada Ukrajina prihvatila ostavku Avakova. Premijer Ukrajine Denis Šmigalj uneo je u parlament predlog o imenovanju na to mesto poslanika iz stranke „Sluga naroda“ Denisa Monastirskog.

U Ukrajini su više puta održavani protesti na kojima se zahtevala ostavka Avakova. Demonstranti su imali zamerke na rad ministra, posebno u vezi sa istragom ubistva novinara Pavla Šeremeta 2016. godine i bivše savetnice gradonačelnika Hersona Ekaterine Gandzjuk 2018. godine.

Avakov je na čelo MUP-a Ukrajine došao 27. februara 2014. godine i od tada obavlja ovu funkciju.

Podsetimo, otpravnik poslova SAD Džordž Kent je doputovao u Ukrajinu 12. jula. Kako je saopštila danas pres-služba američke ambasade u Kijevu, on je „sa rukovodstvom operacije Ujedinjenih snaga i Operativnom taktičkom grupom 'Vostok' razgovarao o suprotstavljanju ruskoj agresiji, kao i o tome šta Amerika može učiniti da podrži teritorijalni integritet Ukrajine“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna