RADNA NEDELJA 4 DANA: Uspešno okončan eksperiment na Islandu - ista produktivnost

D. D. S.

07. 07. 2021. u 12:20

REZULTATI objavljeni na Islandu pokazuju da se testiranje četvorodnevne radne nedelje pokazalo "izuzetno uspešno", pa su mnogi radnici već prešli na kraće radno vreme. Produktivnost je, naime, tokom eksperimenta ostala ista ili je porasla na većini radnih mesta, objavili su istraživači.

РАДНА НЕДЕЉА 4 ДАНА: Успешно окончан експеримент на Исланду - иста продуктивност

Foto Tanjug

Na Islandu su od 2015. do 2019. godine testirali četverodnevnu radnu nedelju, odnosno radnici su istu platu primali za manji broj radnih sati. Slični testovi se sada sprovode širom sveta. Na Islandu je u eksperimentalnom četverodnevnoj radnoj nedelji učestvovalo više od 2500 radnika, što iznosi oko jedan odsto radno sposobnog stanovništva Islanda. Sve se odvijalo pod pokroviteljstvom gradskog veća Rejkjavika i nacionalne vlade. Mnogi radnici su prešli sa 40-satne radne nedelje na 35- ili 36-satnu radnu nedelju, rekli su istraživači iz britanskog trusta mozgova Autonomi i Udruženja za održivu demokratiju na Islandu.

Za sada je 86 odsto islandske radne snage ili prešlo na kraće radno vreme za istu platu ili će tek steći pravo na to, rekli su istraživači. Radnici su izvestili da su pod manjim stresom, a tvrde i da se osećaju zdravije, kao i da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

- To pokazuje da je javni sektor zreo za to da bude pionir skraćene radne nedelje, a ovo može biti lekcija iz koje nešto mogu naučiti i druge vlade - rekao je Vil Strondž, direktor istraživanja u Autonomiju.

U Španiji se takođe eksperimentiše sa četverodnevnom radnom nedeljom za pojedine firme, delom i zbog pandemije koronavirusa. "Unilever", britansko-holandska firma koja proizvodi robu široke potrošnje, na Novom Zelandu je omogućila radnicima da skrate radno vreme za 20 odsto, a da im u isto vreme plata i dalje ostane ista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju