BRISEL U TRCI ZA PEKINGOM: Napokon i evropski odgovor na kinesku inicijativu "pojas i put"

I.S.

07. 07. 2021. u 11:16

ZEMLjE EU su se konačno uozbiljile povodom davanja svog odgovora na kinesku inicijativu "Pojas i put", velikog transportnog i infrastrukturnog projekta koji Peking koristi za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za signaliziranje svog političkog uticaja na međunarodnom nivou, piše briselski portal "Politiko".

БРИСЕЛ У ТРЦИ ЗА ПЕКИНГОМ: Напокон и европски одговор на кинеску иницијативу појас и пут

FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Voks

Prema nacrtu zaključaka Saveta EU, u koje je imao uvid "Politiko", evropske vlade žele da Evropska komisija u narednih devet meseci izradi spisak "projekata sa velikim uticajem i vidljivim efektima" koji će konkurisati toj šemi Pekinga.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova EU odobriti tu ideju u ponedeljak. Među izazovima za Evropljane biće i kreiranje imena za njihov plan, koje je podjednako privlačno kao "Pojas i put", a trebaće im i logo. Sve je to, kako ocenjuje "Politiko", deo velike igre zvaničnog Brisela da sustigne Peking.

Kineski predsednik Si Đinping je, pre osam godina, predstavio svoju ideje izgradnje drevnog "Puta svile", koji sada obuhvata projekte širom sveta vredne 2.500 milijardi dolara, pružajući tako podršku naporima Pekinga da globalno proširi svoje pomorske i energetske mreže.

Kineska strategija je, međutim, privukla kritike na više frontova, a između ostalog, Kina je optužena za postavljanje dužničkih "zamki" partnerskim zemljama, poput Crne Gore i Šri Lanke, kroz ekonomski neodržive zajedničke projekte, navodi "Politiko".

MERKEL I MAKRON

KINA, s druge strane, insistira da "Pojas i put" stvaraju mogućnosti, što je fraza koju je kineski predsednik ponovio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u telefonskom razgovoru u ponedeljak. Lideri G7 složili su se, prošlog meseca, oko pokretanja demokratske alternative kineskoj inicijativi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku