NEMAČKE VLASTI SAOPŠTILE: Dodeljeno više od 2.000 viza Avganistancima angažovanim u vojsci

tanjug

05. 07. 2021. u 17:18

NEMAČKE vlasti su saopštile da su do sada dodelile 2.400 viza Avganistancima koji su bili angažovani u nemačkoj vojsci, kao i njihovoj rodbini, iako svi oni ne žele da odmah dođu u Nemačku.

НЕМАЧКЕ ВЛАСТИ САОПШТИЛЕ: Додељено више од 2.000 виза Авганистанцима ангажованим у војсци

Foto: Depositphotos

Nemačka je prošle nedelje povukla svoje poslednje trupe iz Avganistana nakon gotovo 20-godišnjeg angažmana u toj zemlji, prenosi agencija AP, podsećajući da je Nemačka imala drugi po veličini vojni kontigent posle Sjedinjenih Država.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl je rekao da je poslednjih nedelja za lokalno osoblje i njihovu rodbinu izato 2.400 nemačkih viza, ali su se, kako je ocenio, ti postupci zakomplikovali zbog vojnog povlačenja i zatvaranja nemačkog konzulata u Mazar-e-Šarifu.

Dodaje, ipak, da zvanični Berlin nastoji da sarađuje sa partnerima poput Međunarodne organizacije za migracije, čija Kancelarija u Avganistanu još uvek nije počela sa radom zbog sigurnosne situacije.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbajer izjavila je u aprilu da Nemačka ima "veliku obavezu" da ne ostavlja iza sebe nezaštićeno lokalno stanovništvo koje je pomoglo svim snagama rizikujući svoje živote.

Pre odlaska vojske, 446 lokalnih službenika i njihovih rođaka, ukupno 2.250 ljudi, dobilo je putne isprave, rekao je portparol nemačkog Ministarstva odbrane David Helmbold.

- Ne žele svi oni koji su dobili ove putne isprave da odu odmah - rekao je Helmbold novinarima u Berlinu, dodajući da je bilo nekoliko lokalnih službenika koji žele da, kako kažu, ostanu što duže u Avganistanu, ali koji bi "voleli da imaju mogućnost da odu ako bezbednosna situacija eskalira".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna