LUKAŠENKO RAZOTKRIO PAKLENI PLAN ZAPADA: Otkrio šta je podli cilj pritisaka na Rusiju i Belorusiju, pa progovorio o savezu dve zemlje

Novosti online

01. 07. 2021. u 15:24

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će Moskva i Minsk izdržati sankcije Zapada, koje su zapravo „bezobzirni pokušaj da se stavi šapa“ na resurse Belorusije i Rusije.

ЛУКАШЕНКО РАЗОТКРИО ПАКЛЕНИ ПЛАН ЗАПАДА: Открио шта је подли циљ притисака на Русију и Белорусију, па проговорио о савезу две земље

Foto: Kremlin.ru

- Ne samo da ćemo izdržati te napade koji se preduzimaju protiv naših država, nego ćemo iskoristiti taj trenutak kako bi ojačali ekonomsku saradnju i učinili naše zemlje potpuno nezavisnim, ne samo u pogledu ekonomije - rekao je Lukašenko na plenarnoj sednici VIII Foruma regiona Belorusije i Rusije.

Kako je rekao, zapadne sankcije su bezobzirni pokušaji da se eliminišu ekonomski konkurenti i „stavi šapa“ na resurse Belorusije i Rusije.

- Izloženi smo otvorenom ekonomskom i političkom pritisku. On možda sada ne bi bio potreban da su oni pobedili u onom blickrigu koji su pokrenuli u avgustu prošle godine (nakon predsedničkih izbora u Belorusiji). Nešto je krenulo po zlu. Istovremeno je jasno da su sve sankcije jednostavno drski pokušaji da se eliminišu ekonomski konkurenti i stavi šapa na ljudske i materijalne resurse naših zemalja - istakao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, „Zapad je usmeren na obuzdavanje razvoja, sabotiranje integracionih projekata i promenu pravca beloruske države, i ne samo beloruske“.

On je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na javnoj podršci Minska u u svetlu pokušaja destabilizuje situacija u Belorusiji.

- Hvala Vam što ste ponovo javno podržali Belorusiju i Beloruse u teškom periodu, posebno u svetlu tih pokušaja da se destabilizuje situacija u Belorusiji i sa stanovišta ekonomije - istakao je Lukašenko.

Takođe je konstatovao da Rusija preduzima napore da očuva krhku ravnotežu snaga na planeti, ali Zapad ne želi uvek da sluša konstruktivne predloge.

- Vidimo kakve napore ulaže rukovodstvo Rusije kako bi se održala krhka ravnoteža snaga na planeti… Međutim, nažalost, kolektivni Zapad u Vašingtonu i u Briselu ne želi uvek da sluša konstruktivne predloge. Naši protivnici ometaju sve zdrave, pozitivne inicijative i izazivaju nove krize - rekao je predsednik Belorusije.

Foto: Printscreen/Jutjub

Prema njegovim rečima, namerno se uništava bezbednosna arhitektura, stvorena nakon Drugog svetskog rata.

Kako je dodao, neophodno je razraditi strategiju integracije belorusko-ruskog Saveza Rusije i Belorusije.

- Predlažem da se razmotri mogućnost pripreme dugoročne strategije integracije Saveza Rusije i Belorusije, na primer, do 2030. godine, da se obogati konkretnim projektima s osvrtom na ključne prioritete i vektore razvoja - istakao je on.

Govoreći o Ukrajini, rekao je da će Rusija i Belorusija uvek biti zajedno sa bratskim ukrajinskim narodom, „ali šta da se radi kad je rukovodstvo bratske Ukrajine krenulo drugim putem“.

Naglasio je da se ne sme dopustiti raskidanje bratskih veza sa Ukrajinom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna