NEĆEMO TOLERISATI NIKAKVA USLOVLJAVANJA Zaharova: Rusija spremna da nastavi dijalog sa EU

Tanjug

26. 06. 2021. u 10:52

RUSIJA je spremna da nastavi ravnopravan dijalog sa Evropskom unijom, ali neće tolerisati nikakva uslovljavanja, a pretnje unilaterlnim i ilegalnim sankcijama protiv Moskve i naići će na proporcionalan odgovor, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

НЕЋЕМО ТОЛЕРИСАТИ НИКАКВА УСЛОВЉАВАЊА Захарова: Русија спремна да настави дијалог са ЕУ

Foto: EPA

Komentarišući zaključke samita EU o Rusiji, Zaharova je rekla da oni pokazuju da EU i dalje ima sistematske probleme sa izradom jasne strategije odnosa sa Rusijom.

- Rasprave na samitu jasno su pokazale da antiruski nastrojene članice i dalje određuju zajednički imenilac po pitanju Rusije - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Istakla je da Moskva odbacuje netačne i neosnovane optužbe na račun Rusije napisane u dokumentu kao neprihvatljive.

- Za žaljenje je što evropske strukture izbegavaju dijalog sa nama po pitanju od njihovog interesa, uključujući informatičku i sajberbezbednost - rekla je Zaharova.

Posle višečasovne diskusije o Rusiji, lideri 27 članica nisu prihvatili inicijativu Nemačke i Francuske o organizovanju samita Rusija-EU.

Evropski savet je naglasio potrebu za "čvrstim i koordiniranim odgovorom" EU i njenih država članica na bilo koje dalje "zlonamerna, ilegalne i remetilačke aktivnosti Rusije", u potpunosti koristeći sve instrumente, uključujući ekonomske sankcije.

Istovremeno, Evropski savet je ponovio otvorenost prema selektivnom angažovanju sa Rusijom u oblastima od interesa za EU kao što su klima i životna sredina, zdravlje, kao i odabrana pitanja spoljnih i bezbednosnih politika i multilateralna pitanja poput Irana, Sirije i Libije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)