AMBICIOZNI PLAN KINE DA PRETEKNE SAD: Prva misija na Mars 2033. godine - potom redovni letovi

Tanjug

24. 06. 2021. u 10:49

KINA namerava da pošalje svoju prvu misiju sa posadom na Mars 2033. godine, nakon čega će uslediti redovni letovi, u skladu sa dugoročnim planom da izgradi trajno naseljenu bazu na Crvenoj planeti i crpi njene resurse.

АМБИЦИОЗНИ ПЛАН КИНЕ ДА ПРЕТЕКНЕ САД: Прва мисија на Марс 2033. године - потом редовни летови

Foto Shutterstock

Ambiciozni plan, koji će pojačati trku sa SAD u naseljavanju ljudi na Mars, po prvi put je detaljno obelodanjen nakon što je Kina sredinom maja spustila robotički rover na Mars, u svojoj inauguracionoj misiji na planetu, preneo je Rojters.

Lansiranja sa posadom na Mars planirana su za 2033, 2035, 2037, 2041. i nadalje, izjavio je šef glavnog kineskog proizvođača raketa Vang Sjaođun nedavno putem video veze na konferenciji o istraživanju svemira u Rusiji.

Pre nego što misije sa posadom krenu, Kina će poslati robote na Mars da prouče moguće lokacije za bazu i izgradnju sistema za izvlačenje resursa, javila je juče zvanična Čajna spejs njuz, pozivajući se na Vanga, koji je i šef Kineske akademije tehnologije lansirnih vozila.

Za ljudsko naseljavanje na Mars, posade bi morale biti u mogućnosti da koriste resurse planete, poput vađenja vode ispod njene površine, generisanja kiseonika i proizvodnje električne energije.

Kina, takođe, mora da razvije tehnologiju za vraćanje astronauta natrag na Zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)