OGLASILO SE RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Aktivnosti britanskog razarača su grubo kršenje konvencije UN

Novosti online

23. 06. 2021. u 17:23

RUSKO Ministarstvo odbrane smatra da su opasne aktivnosti britanskog razarača u Crnom moru grubo kršenje Konvencije UN o pomorskom pravu iz 1982. godine.

ОГЛАСИЛО СЕ РУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: Активности британског разарача су грубо кршење конвенције УН

Foto: printskrin

U saopštenju ruskog Ministarstva se takođe navodi da je posada britanskog razarača "Defender" upozorena na mogućnost da bude upotrebljeno naoružanje ukoliko nastavi da nezakonito boravi u teritorijalnim vodama Rusije, ali na te signale nisu reagovali.

- Razarač nije reagovao na očigledne signale upozorenja u skladu sa pomorski pravom, zbog čega je ruski bord bio prinuđen da puca iz predostrožnosti. Pore toga, takođe iz predostrožnosti, ruski avion Su-24 M je bacio bombe na putanji britanskog razarača - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ministarstvo je pozvalo Veliku Britaniju da sprovede detaljnu istragu u vezi sa incidentom.

- Rusko ministarstvo je pozvalo britansku stranu da sprovede detaljnu istragu u vezi sa aktivnostima razarača "Defender" kako takvi incidenti ne bili dopušteni u budućnosti - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ranije danas je Crnomorska flota Rusije, zajedno sa Pograničnom službom FSB, ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.

Prethodno je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.

Britansko Ministarstvo odbrane je na Tviteru objavilo da brod realizuje miran prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine i da niko nije pucao na razarač.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju