ULTIMATUM RUSIJI I EVROPI: Ukrajina iznela uslove za puštanje „Severnog toka 2“

Novosti onlajn

16. 06. 2021. u 21:26

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski je izneo Rusiji i Evropi uslove pod kojima Kijev pristaje na puštanje gasovoda „Severni tok 2“, navodi se u intervjuu objavljenom na sajtu kancelarije predsednika.

УЛТИМАТУМ РУСИЈИ И ЕВРОПИ:  Украјина изнела услове за пуштање „Северног тока 2“

Foto: pixabay

Zelenski se požalio da u slučaju da gasovod bude pušten, onda Rusija može da natera Ukrajinu na direktan dijalog sa samoproglašenim republikama Donbasa. Po njegovom mišljenju Moskva će na taj način „sve nadigrati“ po pitanju „Severnog toka 2“.

- Mi moramo dobiti garancije za bezbednost, smatram da je to pošteno. Najvažnije u garancijama za bezbednost je povratak naših teritorija - naveo je on.

Odgovarajući na pitanje kakvu kompenzaciju Ukrajina želi od Rusije i Zapada, Zelenski je izjavio da računa na prekid rata, mir i stabilnost, povratak kontrole nad teritorijama i energetsku bezbednost. On je podvukao „da će se Kijev u protivnom boriti za svoju državnost i protiv „Severnog toka 2“, ne obazirući se na to da li se to Evropi dopada ili ne.

Ukrajinski predsednik je pojasnio da ni sam ne veruje da će ta pozicija omogućiti „povratak“ Krima i Donbasa.

- Mi ne možemo zahvaljujući jednom pitanju rešiti sve slučajeve o kojima sam govorio - naveo je on.

Jedan novinar se zainteresovao na koji način Ukrajina planira da izvrši pritisak na zapadne države kako bi one za nju nešto uradili. Međutim, Zelenskom je bilo teško da odgovori na ovo pitanje, te je samo kazao da nije pošteno da Ukrajinci ginu za principe Evrope i NATO-a.

- Ne kažem da bi trebalo da umiru drugi ljudi iz Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država. Samo mi dugi niz godina branimo ove principe konkretnim koracima, a ne samo rečima - požalio se ukrajinski predsednik.

Zelenski se i ranije protivio izgradnji gasovoda. On je projekat nazvao izazovom u sferi bezbednosti Ukrajine i izjavio da je njegovo puštanje u rad neprihvatljivo.

U Rusiji su nekoliko puta pozivali da se prekine sa pominjanjem „Severnog toka 2“ u kontekstu politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je isplativ kako za Rusiju tako i za Evropsku uniju. Pored toga, u Moskvi su više puta izjavili da će gasovod biti završen uprkos svim pokušajima da do toga ne dođe.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine