AMERIČKA UDARNA GRUPA PLOVI PREMA KINI: Nosač aviona "Ronald Regan" uplovio u Južno kinesko more, tenzije rastu

Tanjug

15. 06. 2021. u 07:57

AMERIČKA mornarica je danas saopštila da je nosač aviona USS "Ronald Regan" ušao u Južno kinesko more u sklopu rutinske misije, u trenutku kada rastu tenzije između Vašingtona i Pekinga koji polaže pravo na taj plovni put.

АМЕРИЧКА УДАРНА ГРУПА ПЛОВИ ПРЕМА КИНИ: Носач авиона Роналд Реган упловио у Јужно кинеско море, тензије расту

Foto: printskrin

- Dok je u Južnom kineskom moru, udarna grupa sprovodi pomorske bezbednosne operacije, a prisustvo nosača aviona US S ''Ronald Regan'' u Južnom kineskom moru deo je rutinskog prisustva mornarice SAD u Indo-Pacifiku - saopštila je danas američka mornarica, prenosi Rojters.

Kina često ulaže protest zbog američkih vojnih misija u Južnom kineskom moru, za koje kaže da ne pomažu u promociji mira i stabilnosti, a ovo saopštenje američke vojske dolazi nakon što je Kina osudila zajedničku izjavu Grupe sedam (G7), koja je kritikovala Peking zbog niza pitanja.

Kina je poslednjih godina pojačala svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru, uključujući izgradnju veštačkih ostrva i vazdušnih baza.

Južno kinesko more postalo je jedno od mnogih tačaka napetosti u odnosima između Kine i SAD, pri čemu Vašington odbacuje, ono što naziva, nelegalnim teritorijalnim pretenzijama Pekinga u ovim vodama bogatim resursima na koje pravo polaže više zemalja jugoistočne Azije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!