TO POGLAVLJE JE ZAUVEK ZATVORENO: Moskva neće preispitati povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu

Novosti onlajn

10. 06. 2021. u 10:52

MOSKVA neće preispitati svoju odluku o povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu, ovo poglavlje je zauvek zatvoreno, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov za Sputnjik.

ТО ПОГЛАВЉЕ ЈЕ ЗАУВЕК ЗАТВОРЕНО: Москва неће преиспитати повлачење из Споразума о отвореном небу

Foto: Piksabej

On je podsetio da je ruska strana bila fokusirana na očuvanje Sporazuma čitav period posle objave SAD o povlačenju iz njega „sve dok predsednik nije potpisao zakon koji su odobrili Državna duma i Savet Federacije“.

- Umesto da pokažu odgovornost i spremnost da barem ne unište ono što je još ostalo u oblasti evropske bezbednosti, Sjedinjene Američke Države su nam na kraju ovog perioda potvrdile svoju čvrstu i konačnu odluku da se ne vraćaju u Sporazum. Mi više ne vidimo nikakav smisao da se o ovoj temi raspravlja sa Sjedinjenim Američkim Državama - objasnio je Rjabkov.

On je dodao da će, u skladu sa procedurom, posle predaje note o izlasku državama-depozitorima biti organizovana konferencija država-potpisnica sporazuma.

- Iskoristićemo ovu konferenciju u punom formatu kako bismo objasnili koliko su pogrešile naše zapadne kolege, koliko su zanemarile zdrav razum i jednostavno logiku trenutka. Oni su u našem stavu videli nešto što u njemu nije moglo da bude i počele da misle da navodno pokušavamo da podelimo zapadnu zajednicu. Ali to su njihovi uobičajeni argumenti i dosadna mantra: kada nema šta da se kaže u suštini, oni počinju da optužuju Rusiju da se ili meša u nešto ili da pokušava nekog da podeli itd. - rekao je Rjabkov.  

Učešće Rusije u Sporazumu o otvorenom nebu je konačno zatvoreno, kao što je zatvoreno u slučaju Sjedinjenih Američkih Država, zaključio je zamenik ministra.

Sporazum o otvorenom nebu bio je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, koji je omogućio da 34 države-potpisnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima.

Procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.

Moskva je u januaru 2021. godine pokrenula proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po mišljenju Rusije, akcije Vašingtona su značajno narušile ravnotežu interese dve države. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 7. juna Zakon o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu.  

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)