ITALIJA PLANIRA DAVANJE TREĆE DOZE VAKCINE: Plan je da do septembra bude imunizovano 80 odsto populacije

M.Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

09. 06. 2021. u 15:38

ITALIJA je planirala da do kraja septembra vakciniše 80 posto populacije, znači 54,3 miliona stanovnika podrazumevajući i one između 12 i 15 godina (za koje je sada odobrena samo vakcina Fajzer) i već se razmišlja u skladu sa razrađenom odlukom EU da se pokrije ne samo kvantitet vakcina za sveukupnu populaciju u borbi protiv pandemije već i da se počne praviti značajna rezerva vakcine za treću dozu "jer se ne zna još koliko dugo traje imunitet od prve dve doze a s obzirom na novopridošle varijante korona virusa".

ИТАЛИЈА ПЛАНИРА ДАВАЊЕ ТРЕЋЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ: План је да до септембра буде имунизовано 80 одсто популације

Još jedan slučaj davanja više doza vakcine u Italiji / Foto EPA

Ovo je poruka sa objašnjenjem građanima koju je uputio general Frančesko Filjuolo komesar za vanrednio stanje Kovida-19.

Italija primenjuje četiri vrste vakcine: Fajzer, Moderna, AstraZeneka i DŽonson i DŽonson.

Do danas je u Italiji vakcinisano ukupno 38.784.207 prvom i 13.338.891 drugom dozom. Kolektivni imunitet će se steći kada bude vakcinisano 70 posto stanovništva, a računa se da će do kraja septembra biti 80 posto vakcinisanih, odnosno osam od deset građana, jer su mladi od dana početka imunizacije željni druženja na letnjem odmoru ili u diskotekama pokazali izuzetno interesovanje za vakcinisanje.

Da bi u budućnosti sve proticalo lakše i bez nepoznanica kakvih je bilo tokom dosadašnje faze imunizacije, za primanje treće doze planira se premeštanje lokacija vakcinisanja na mnogo više destinacija iz sadašnjih punktova za imunizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)