NOVI „RAT“ KINE I AMERIKE: Ko je odgovoran za nastanak korona virusa

Novosti online

08. 06. 2021. u 22:02

POSLEDNJIH dana iz SAD sve češće dolaze optužbe da je pandemija virusa korona koja je ceo svet bacila na kolena potekla iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu.

НОВИ „РАТ“ КИНЕ И АМЕРИКЕ: Ко је одговоран за настанак корона вируса

Foto: Depositphotos

Na optužbe da je stvorila novi virus koji se proširio planetom, Kina oštro odgovara tražeći istragu američkih laboratorija i podsećajući na ranije američke laži.

Na najnovije pokušaje Amerike da Peking okrivi za izbijanje pandemije kovida 19, reagovala je Ambasada Kine u SAD uporedivši to sa administracijom nekadašnjeg američkog predsednika DŽordža Buša koja je lažno tvrdila da Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje.

-Poreklo virusa korona je predmet naučnog istraživanja i ne bi trebalo da se politizuje. Kampanja politizacije istraživanja o poreklu kovida 19 i klevetanje Kine nimalo se ne razlikuje od laži od pre 12 godina da Irak poseduje oružje za masovno uništenje, objavio je na Tviteru portparol kineske ambasade u SAD Lui Penžu.

Kineski diplomata je verovatno reagovao na najnovije tekstove američkih medija o poreklu virusa korona.

„Volstrit žurnal“ objavio je, pozivajući se na izvore upoznate sa sadržajem navodnog tajnog dokumenta, da je istraživanje nacionalne laboratorije SAD o poreklu korona virusa pokazalo je da je hipoteza da je virus iscurio iz kineske laboratorije u Vuhanu moguća i da zaslužuje dalju istragu.

Istraživanje je, prema navodima lista, sprovela Nacionalna laboratorija u Kaliforniji u maju prošle godine, a rezultati su upućeni američkom ministarstvu spoljnih poslova, koje je sprovodilo istragu o poreklu korona virusa, u toku poslednjih meseci vladavine bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Zaključak američke laboratorije zasnivao se na analizi genoma virusa, prenosi list. Međutim, navedena laboratorija je odbila da komentariše navode za „Volstrit žurnal“.

U poverljivom izveštaju američkih obaveštajaca, koji je cirkulisao tokom Trampove administracije, navedeno je da su trojica istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu u novembru 2019. bili toliko bolesni da su smešteni u bolnicu.

I administracija aktuelnog američkog predsednika DŽozefa Bajdena nastavila je istim putem.

Bajden je zatražio od američkih obaveštajnih agencija da udvostruče napore u istrazi o poreklu kovida 19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

Nakon toga kineska ambasada u SAD saopštila je da bi politizacija porekla kovida 19 omela dalje istrage i potkopala globalne napore za suzbijanje pandemije.

Ambasada Kine je saopštila da podržava sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva kovida 19 i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom sveta.

Kineski „Global Tajms“ koji je deo novinske grupe vladajuće Komunističke partije, preneo je da u daljoj istrazi teorije curenja virusa iz laboratorija, SAD takođe treba da dozvole istražiteljima da uđu u njihove objekte, uključujući i laboratoriju za istraživanje virusa američke vojske u bazi „Fort Ditrik“, koja se nalazi u Merilendu, nekih 75 kilometara od Vašingtona.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)