KOALICIJA ZA SMENU NETANIJAHUA: Postignut dogovor o novoj izraelskoj vladi, još se čeka "blagoslov" Kneseta

I. S.

03. 06. 2021. u 22:34

DOGOVOR o formiranju nove vlade Izraela je postignut, a u njoj, po svoj prilici, neće biti mesta za dosadašnjeg premijera Benjamina Netanijahua.

КОАЛИЦИЈА ЗА СМЕНУ НЕТАНИЈАХУА: Постигнут договор о новој израелској влади, још се чека благослов Кнесета

Foto AP

Budući kabinet počiva na osnovama nacionalnog jedinstva i, kako poručuju njegovi članovi, radiće za sve građane Izraela sa ciljem da se društvo ujedini.

Ovo, istovremeno, znači da je Izrael, posle mnogih poteškoća, uspeo da izbegne pete parlamentarne izbore u periodu od samo dve godine.

Lideri ekstremno desne Jamine i centrističke Ješ Atid, Naftali Benet (49) i Jair Lapid (57) postigli su dogovor uoči samog isteka roka, u ponoć između srede i četvrtka. Ovaj sporazum, koji je odmah dobio epitet istorijskog, uključuje osam partija, među njima i malu islamističku stranku Ujedinjenu arapsku listu, koja će postati prva arapska stranka u izraelskoj vlasti, sa liderom Mansurom Abasom na čelu. Ove stranke imaju 61 mesto u parlamentu sa 120 stolica.

Benjamin Netanijahu, Foto AP

Benet i Lapid biće premijeri na smenu, u mandatu od po dve godine, upravo tim redosledom. Sporazum još treba da odobri Kneset. Glasanje u parlamentu, koje se očekuje početkom iduće nedelje, mora da se sprovede u roku od dve sedmice. Ako budu dobili poverenje, Lapid i njegovi koalicioni partneri okončaće vladavinu Netanijahua, dugu 12 godina bez prekida, a ukupno 15.

Taj poslednji korak biće, međutim, krajnje napet i neizvestan do samog kraja. Jer odnos snaga u Knesetu je gotovo izjednačen, tako da će se pobeda meriti "milimetrima". Ako nova vlada dobije zeleno svetlo, biće najneobičnija u poslednjih nekoliko decenija.

Benet koji će, u tom slučaju, prvi sesti u premijersku fotelju, važi za političara veoma bliskog Netanijahuu. Ne samo što je u politiku ušao kao njegov saradnik, on deli i njegovu ideologiju. Ipak, tokom godina, Benet se sve više udaljavao od toga, sve više suprotstavljao Netanijahuu, a sada i otvoreno nastupio protiv njega.

Bivši komandos, sin Jevreja rođenih u SAD, u politiku je ušao 2005. godine, pošto je prodao svoju startap firmu za 145 miliona dolara. Sledeće godine postao je šef Netanijahuovog kabineta, dok je ovaj još bio u opoziciji.

HERCOG POSLE RIVLINA

NOVI predsednik Izraela postao je ovih dana Isak Hercog (na slici), bivši čelnik Laburističke stranke i šef Jevrejske agencije,najveće jevrejske neprofitne organizacije na svetu, osnovane 1929. godine, u okviru Svetske cionističke organizacije. Na tom položaju on će naslediti Ruvena Rivlina čiji se mandat završava 9. juna. Hercog je nadjačao protivkandidatkinju Mirijam Perec sa 87 od 120 glasova u Knesetu.

Foto AP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024