ZBOG AFERE ŠPIJUNIRANJA: Norveške vlasti pozvale američkog diplomatu na razgovor

Novosti onlajn

03. 06. 2021. u 18:35

OTPRAVNIK poslova američke ambasade u Oslu Ričard Rajli pozvan je u norveško Ministarstvo odbrane u vezi sa slučajem prisluškivanja evropskih političara od strane američkih obaveštajnih službi, preko Danske.

ЗБОГ АФЕРЕ ШПИЈУНИРАЊА: Норвешке власти позвале америчког дипломату на разговор

Foto: Depositphotos

Norveška premijerka Erna Solberg pozvala je Rajlija da pojasni informaciju da je Vašington možda sarađivao sa Danskom u špijuniranju saveznika iz EU.

Solbergova je rekla da je zadovoljna insistiranjem otpravnika da su se američke politike u tom pogledu promenile još od 2014. godine, ali je svom danskom kolegi dan ranije ponovila da "špijunažu protiv bliskih prijatelja i saveznika smatra neprihvatljivom i nepotrebnom", prenela je RT.

Norveški ministar odbrane Franke Bake-Jensen izjavio je da su zvaničnici Ministarstva danas razgovarali sa zvaničnicima ambasade SAD u Oslu i da im je jasno rečeno da je špijuniranje saveznika neprihvatljivo i nepotrebno, preneo je N1.

Danski mediji su tokom vikenda otkrili da je NSA prisluškivala Angelu Merkel, među ostalim evropskim liderima, uz dansku saradnju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024