ZAMENIK KIM DŽONG UNA ĆE BITI NJEGOVA SESTRA? Lider Severne Koreje već formirao poziciju

Novosti online

03. 06. 2021. u 12:08

KIM DžONG Un, lider Severne Koreje, navodno je formirao poziciju prvog sekretara vrhovne Narodne Skupštine koji će ujedno biti i njegov zamenik, a nakon što se ova informacija pročula u javnost, mnogi su počeli da spekulišu da je upravo njegova sestra Kim Jo Džong jedan od najozbiljnijih kandidata za ovu poziciju, tvrdi neimenovani izvor.

ЗАМЕНИК КИМ ЏОНГ УНА ЋЕ БИТИ ЊЕГОВА СЕСТРА? Лидер Северне Кореје већ формирао позицију

Foto Tanjug AP

- U slučaju opasnosti, uključujući i pogoršanje zdravstvenog stanja Kim Džon Una, njegova sestra je trenutno viđena kao osoba koja bi mogla da preuzme ulogu lidera Severne Koreje, sve dok njegov sin ne bude dovoljno zreo da preuzme ovu ulogu - rekao je bivši ministar za ujedinjenje Li Džong Sok.

Prema navodima CBS-a, Lim Eul Čul profesor sa Katedre za severnokorejske studije, sumnja da bi Kimova sestra, uprkos velikom poverenju koje uživa od brata, mogla da se nađe na ovoj poziciji, jer se ne nalazi na dovoljno visokoj poziciji u vladajućoj partiji, prenosi Sputnik.

On veruje da bi visokopozicionirani član partije Džo Jong Von takođe u vrhu liste kandidata, međutim ono zbog čega Jo Džong ima prednost u odnosu na njega je to što je ona član porodice Kim. 

- Ne možemo potpuno da odbacimo mogućnost da bi Jo mogla da se nađe na ovoj poziciji, međutim ukoliko uspe ovo će još više učvrstiti njenu mogućnost da bude naslednik - kaže profesor Čul.

Jo se nalazi na trećoj poziciji u stranci, posle lidera Kim Džong Una i Čo Riong Haea koji se nalazi na čelu stalnog odbora Vrhovne Narodne Skupštine. Još jedna osoba za koju se sumnja da može da zauzme poziciju prvog sekretara je i aktuelni premijer nacije Kim Tok Hun.

Osoba koja bude izabrana na ovu poziciju moći će da presedava ključnim sastancima u ime Kim Džong Una, a još uvek nije potvrđeno i da li će preuzeti ulogu sukcesora u slučaju smrti lidera.

Čeong Seong Čang, direktor Centra za severnokorejske studije na institutu Sejong, rekao je za CBS da ovaj potez pokazuje kako je Severna Koreja rešena da se okrene ka svetu i pozicionira se kao globalna super sila.

- Kimova politika se jasno razlikuje od politike njegovog oca, koji nije uspeo da na pravi način uskladi komunikaciju članova partije sa javnim mnjenjem. Ova pozicija je formirana u vreme kada je partija revidirala svoj pravilnik - rekao je Čang.

Partija je takođe u preambuli pravilnika izbacila izraz "songun" koji označava prvenstvo vojske u politici, a koji je bilo glavna politička ideja bivšeg predsednika Kim Džong Ila.

Osim ovog izraza izbačeno je i pravilo da se svi članovi partije moraju boriti za ujedinjenje otadžbine. Mnogi su ovaj potez protumačili kao odustajanje Severne Koreje od želje za ujedinjenjem sa Južnom Korejom.

Mnogima je bilo sumnjivo što se objava o formiranju ove pozicije pojavila godinu dana posle medijskih navoda da je aktuelni lider imao zahtevnu operaciju srca, mada ovi navodi nikada nisu potvrđeni.

Prema navodima iz Seula, Kim je poslednji put viđen 6. maja na konferenciji sa članovima porodica vojnika, kada je organizovana i velika proslava.

Administracija američkog predsednika Bajdena nije do sada učinila mnogo kako bi uspostavila saradnju između SAD, Severne i Južne Koreje. Oni su prošlog meseca najavili da će se Bajden ukoliko Severna Koreja odustane od nuklearnog programa sastati sa liderom ove komunističke zemlje.

- Ovo je još jedan signal da smo spremni na saradnju i dijalog i nadamo se da će oni uskoro da iskoriste tu mogućnost- rekla je zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati