KO JE ŠPIJUNIRAO ANGELU MERKEL? Otkriveno čija vojna služba je pomagala američkoj

Novosti online

31. 05. 2021. u 18:42

U ZAJEDNIČKOJ istrazi evropskih medija otkriveno je da je Danska učestvovala u špijunskom skandalu NSA, objavljeno je u nedelju.

КО ЈЕ ШПИЈУНИРАО АНГЕЛУ МЕРКЕЛ? Откривено чија војна служба је помагала америчкој

Foto: Printscreen

Danska vojna tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da špijunira evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera.

Da su SAD špijunirale svoje saveznike, prvi put je počelo da izlazi na videlo 2013, ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima u kojima se detaljno vidi da je vojna obaveštajna služba Danske (FE) pružala podršku NSA.

Izveštaj medija je pokazao da je sused i bliski saveznik sarađivao u američkim špijunskim operacijama koje su za cilj imale kancelarku i predsednika. Tadašnji kandidat za kancelara Socijaldemokrata (SPD), Per Štajnbrik, takođe je bio meta.

Izvori iz tajne službe prosledili su informacije timu novinara javnih servisa Danske DR, Švedske SVT, Norveške NRK i Nemačke NDR i WDR, kao i novinarima francuskog Monda i nemačkog Zidojče cajtunga.

Kako su reagovali nemački zvaničnici

Kada je saznao za špijunske operacije protiv njega, Štajnbrik je razgovarao sa nemačkim članovima istraživačkog tima i rekao: "Politički, to smatram skandalom."

Iako smatra da su zapadnim državama potrebne funkcionalne obaveštajne službe, činjenica da su danske vlasti špijunirale svoje partnere pokazala je "da rade na svoju ruku", rekao je Štajnbrik.

Ni Merkelova ni Štajnmajer nisu "ništa znali" o špijunskim operacijama koje su izvodili vodeći danski vladini zvaničnici. Portparol je rekao da je kancelarka obaveštena o ovim otkrićima medija.

Kako je bila umešena danska vlada

Danska vlada je najkasnije 2015. saznala za umešanost svoje tajne službe u skandal sa NSA.

NDR je izvestio da je danska vlada u tajnom Dunhamerovom izveštaju počela da sakuplja informacije o saradnji danske FE sa NSA između 2012. i 2014. godine, nakon otkrića bivšeg službenika NSA i "zviždača" Edvarda Snoudena.

Podaci koje su prikupili jasno su pokazali da je FE pomogao NSA da špijunira vodeće političare u Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Francuskoj, kao i Nemačkoj. Danska obaveštajna služba takođe je pomogla američkoj agenciji da špijunira danska ministarstva spoljnih poslova i finansija, kao i danskog proizvođača oružja.

FE je sarađivao sa NSA i u špijunskim operacijama protiv same vlade SAD.

Otkrivši tačno dokle je išla saradnja između obaveštajnih službi dve zemlje, danska vlada primorala je celo rukovodstvo FE da dâ ostavku 2020. godine.

Šta je navelo danske špijune da pomognu NSA

Danski stručnjak za operacije tajnih službi Tomas Vegener Fris veruje da je FE bio suočen sa izborom sa kojim će globalnim partnerima bliže sarađivati.

"Doneli su jasnu odluku da rade sa Amerikancima i protiv svojih evropskih partnera", rekao je on NDR-u.

Vest nije iznenadila Patrika Zensburga (CDU), koji je predvodio nemački parlamentarni odbor za istragu skandala u vezi sa špijuniranjem NSA. On kaže da je važno da se shvati šta motiviše tajne službe.

- Tu se ne radi o prijateljstvu niti o moralu – radi se o interesima - rekao je on za NDR.

NSA, FE i Ministarstvo odbrane Danske nisu odgovorili na zahteve novinara da komentarišu ovo istraživanje medija. Međutim, u jednoj izjavi Ministarstva odbrane Danske kaže se da je "sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika – neprihvatljivo" .

(Dojče vele)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)