STVARAJU NEGATIVNU OSNOVU ZA SASTANAK PUTINA I BAJDENA: Volodin - Evropski parlament nameće konfrontacionu agendu američkom predsedniku

Novosti onlajn

30. 05. 2021. u 18:57

EVROPSKI parlament svojim izjavama u vezi sa Rusijom nameće američkom predsedniku Džozefu Bajdenu konfrontacionu agendu pred sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, smatra predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

СТВАРАЈУ НЕГАТИВНУ ОСНОВУ ЗА САСТАНАК ПУТИНА И БАЈДЕНА: Володин - Европски парламент намеће конфронтациону агенду америчком  председнику

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

- Evropski parlament i njegov šef David Sasoli pokušali su da dobiju na političkoj težini, koristeći kao povod predstojeći sastanak predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država - napisao je Volodin na svom kanalu na Telegramu.

On je podsetio da je Vašingtonu ponuđen nacrt zajedničke izjave sa kojom bi izašao 15. juna, uoči samita, u kojem se nalazi poziv na pooštravanje sankcija protiv Rusije i Kine.

- U suštini, Evropski parlament nameće Džou Bajdenu konfrontacionu agendu pre sastanka sa Vladimirom Putinom. Na taj način on želi da izvrši pritisak, da stvori negativnu osnovu za sastanak – računajući da će dobiti političke poene, gazeći teme koje bi mogle da budu predmet razgovora dvojice predsednika - napisao je Volodin.

Ovaj stav Volodin je nazvao neodgovornim, jer pokušavajući da osujete moguće rusko-američke sporazume, Evropljani „seku granu na kojoj sede“, zaboravljaju da od odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u velikoj meri zavise mir i prosperitet na evropskom kontinentu.

- Upoznavši se sa nacrtom izjave Evropskog parlamenta, koji je predložen za usvajanje 15. juna, mogu da kažem jedno: on definitivno nije za odbranu ljudskih prava i demokratije. Žalostan pokušaj da se podseti na sebe, da se uvuče u dijalog - dodao je on.

Volodin je naglasio da se autoritet i poštovanje u politici ne mogu zaraditi ako se ne ponudi pozitivna agenda i ne grade odnosi po principu otvorenosti, uzajamnosti, odsustva dvostrukih standarda i zahteva, pre svega prema sebi.

EP nije odgovoran za pitanje sankcija

Sa svoje strane, predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki smatra da u funkcije Evropskog parlamenta ne spadaju pitanja sankcione politike.

„Evropski parlament nastavlja svoju politiku mešanja u poslove postsovjetskih država, pre svega Rusije. Šef EP poziva na pooštravanje sankcija Rusiji, aktivno podržava strane agente koje glasno naziva disidentima, a takođe poziva Sjedinjene Američke Države da se ‘suprotstave neprijateljskim postupcima Moskve’... Treba podsetiti... u funkcije i nadležnost Evropskog parlamenta ne spadaju pitanja sankcione politike“, napisao je Slucki na svom kanalu.

Poslanik je primetio da nije slučajno ono što se dešava pre samita ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena u Ženevi i naglasio da su rusofobija i antiruska „histerija“ postali „vizit karta“ Evropskog parlamenta.

Takođe je dodao da sve „gromoglasne“ rezolucije EP imaju samo savetodavnu prirodu.

Predsedavajući Evropskog parlamenta David Sasoli ranije je pozvao na pooštravanje sankcija protiv ruskih zvaničnika i odnose nazvao „veoma zategnutim“, posebno zbog situacije sa blogerom Aleksejem Navaljnim i sukobom na istoku Ukrajine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna