NEĆE BITI SAMO RUKOVANJE PRED KAMERAMA: O čemu će razgovarati Putin i Bajden - iz Moskve otkrili šta očekuju od sastanka

Novosti online

26. 05. 2021. u 07:19

PREDSEDNICI Rusije i SAD Vladimir Putin i Džo Bajden su fokusirani na to da tokom susreta postignu određeni rezultat, čak i u slučaju da da to bude samo neka vrsta uspostavljanja dijaloga između zemalja, izjavio je zamenik šefa Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

НЕЋЕ БИТИ САМО РУКОВАЊЕ ПРЕД КАМЕРАМА: О чему ће разговарати Путин и Бајден - из Москве открили шта очекују од састанка

Džo Bajden i Vladimir Putin / Foto AP

- Važna vest – susret predsednika Rusije i SAD o kojem smo pričali zaista će se dogoditi. Imajući u vidu ozbiljnost namere Putina i Bajdena mogu sa sigurnošću da tvrdim da se nikome ovo neće svesti samo na rukovanje pred kamerama, već da će svi želeti da postignu određeni rezultat. Čak i da to bude samo uspostavljanje dijaloga, u današnjim vremenima i to je mnogo - kazao je on.

Iako će svi iščekivati taj 16. jun sa nestrpljenjem, dodao je Kosačov, nisu isključene ni određene provokacije od strane protivnika rusko-američkog dijaloga.

Istovremeno, šef komiteta za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki smatra da će najavljeni susret dati šansu da se uspostavi normalni dijalog dve zemlje, iako je o "restartu 2.0" za sada govoriti prerano.

Uz konstataciju da će glavne teme razgovora biti strateška stabilnost i rešavanje regionalnih konflikata, Kosačov je rekao i da bi Moskva i Vašington trebalo da se dotaknu onih tema koje bi predstavljale dodirne tačke zarad širenja saradnje.

Gorbačov: Setite se kako je izgledao susret sa Reganom

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov takođe je prokomentarisao najavu susreta lidera SAD i Rusije podsetivši na činjenicu kako je nekada izgledao njegov susret sa nekadašnjim američkim predsednikom Ronaldom Reganom, koji je 80-ih godina prošlog veka takođe održan u Ženevi.

„Čistili smo sav haos koji se nakupio tokom godina. Glavni impuls smo davali mi. Da nije bilo tih susreta ništa ne bismo uradili. A tada smo dali takav impuls da je nakon toga 85 odsto nuklearnog arsenala iz Hladnog rata uništeno“, rekao je.

Gorbačov je takođe kazao i da je optimista po pitanju predstojećeg susreta iako su rusko-američki odnosi, kako je ocenio, trenutno u izuzetno lošem stanju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna