LUKAŠENKO NEPRIJATELJE SKIDA SA NEBA: Sergej Lavrov podseća na slične slučajeve na Zapadu

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

25. 05. 2021. u 07:01

BELORUSKE vlasti smatraju da su u nedelju postupile po međunarodnim pravilima avio-saobraćaja kada su prizemljile avion kompanije "Rajan er" koji je leteo iz Atine u Vilnjus jer je dobijena informacija da se u njemu nalazi bomba.

ЛУКАШЕНКО НЕПРИЈАТЕЉЕ СКИДА СА НЕБА: Сергеј Лавров подсећа на сличне случајеве на Западу

Foto: Tanjug/AP

Zbog toga vlasti u Minsku poručuju Zapadu da ne politizuju situaciju. U tom avionu je bio osnivač Telegram kanala Neksta, Roman Protasevič (26) i njegova devojka, inače građanka Rusije, Sofija Sapega (23). Protasevič je izveden iz aviona u Minsku i uhapšen.

Romana Protaseviča su u Minsku optužili za terorizam jer su preko njegove kompanije "Neksta" koordinisani protesti u Belorusiji. Protasevič je prošle godine uspeo da pobegne iz Belorusije u Poljsku a zatim se u novembru nastanio u Vilnjusu.Osnivači "Neksta" su Roman Protasevič i Stepan Putilo. Oni nisu ni skrivali da su dobijali novac iz Poljske za svoje aktivnosti.

Foto Ilustracija V. N.

U Moskvi su bile različite reakcije na ceo događaj koji je podigao veliku buku na zapadu. Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov je apelovao da se ocene ne donose na brzinu već da se sačekaju sve informacije. On je podsetio kako je u Beču 2013. godine zaustavljen i pretresen avion predsednika Bolivije Eva Moralesa zbog sumnje da je u letelici Edvard Snouden. Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da "civilizovana demokratija" smatra da samo ona ima pravo da zaustavlja avione ali ne i drugi.

A parlamentarac Konstantin Zatulin je kazao da će zbog ovog poteza Lukašenka negativne posledice trpeti ne samo Belorusija nego i Rusija koju doživljavaju kao zaštitnicu Minska.

Ruski veterani KGB bez ustezanja kažu da su njihove kolege u Belorusiji besprekorno izvele akciju "spuštanja i hapšenja" Romana Protaseviča.

Foto: Tanjug/AP

Roman Protasevič

Već sada je jasno da će avioni beloruske nacionalne kompanije "Belavija" ubuduće moći da lete samo na Istok jer će im nebo susednih zemalja, osim Rusije, biti zatvoreno. A preko neba Belorusije više neće leteti ne samo kompanije susednih zemalja, već i one sa zapada. To je jedna od kazni koje su već saopštene kao odgovor na hapšenje Protaseviča.

Zapadni lideri su prisilno sletanje aviona u Minsku nazvali državnim terorizmom. Postupak beloruskih vlasti je u suprotnosti sa Čikaškom konvencijom iz 1944. kojom je regulisan civilni avio-saobraćaj.

Evropski zvanični od Atine, preko Beča i Berlina do Londona, redom su juče ponavljali da je postupak vlasti u Minsku nedopustiv. Ursula fon der Lajen je istakla da kršenje međunarodnih pravila letenja vuče za sobom posledice. I SAD su oštro osudile događaj, dok je NATO saopštio da je reč o "ozbiljnom i opasnom incidentu" i zatražio međunarodnu istragu. Bučna je bila i reakcija beloruskih opozicionara koji su u inostranstvu i koji zahtevaju nove sankcije protiv Lukašenka.

Foto: Arhiva Novosti

Aleksandar Lukašenko

PUKOVNIKOV SIN

ROMAN Protasevič (na slici) je beloruski novinar, foto-repoter i bloger. Za beloruske medije radio je osam godina, a 2015. je suosnivač jutjub-kanala Neksta, koji se 2017. preselio na aplikaciju "Telegram". Otac Protaseviča je penzionisani pukovnik kome je zbog sinovljeve aktivnosti oduzet čin. Stotine vojnih i policijskih oficira ostale su bez čina jer nisu bili dovoljno patriotski raspoloženi već su simpatizirali učesnike demonstracija protiv Lukašenka.

AGENTI U AVIONU

DIREKTOR "Rajan era" je naveo da je po sletanju aviona u Minsk sa leta izašlo i nekoliko agenata beloruskog KGB-a. Izjava direktora "Rajan era" je prva zvanična potvrda da su se sa leta u Minsku iskrcale još četiri osobe, čime se podgrevaju spekulacije da su Protaseviča pratili pripadnici bezbednosnih službi i pre sletanja aviona.

HAMAS

BELORUSIJA je juče saopštila da je avion "Rajan era", na liniji Atina - Vilnjus, prizemljila nakon što je dobila poruku od palestinskog Hamasa koji je zapretio da će letelicu razneti iznad beloruskog vazdušnog prostora, ukoliko Evropska unija ne "prekine sa podrškom Izraelu" i osudi ga zbog konflikta u Gazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri