VOJSKA NESPREMNA ZA RAT: Slovenački predsednik o borbenoj gotovosti armije

Tanjug

20. 04. 2021. u 15:21

SLOVENAČKI predsednik Borut Pahor primio je danas godišnji izveštaj o borbenoj gotovosti oružanih snaga, napominjući da je Generalštab Vojske Slovenije ocenio da je borbena gotovost u 2020. godini bila dobra za period mira, ali nedovoljna za ratne operacije.

ВОЈСКА НЕСПРЕМНА ЗА РАТ: Словеначки председник о борбеној готовости армије

Foto: EPA

Pahor je, u obraćanju novinarima nakon prijema izveštaja, rekao da je procena ostala ista kao i godinu dana ranije, iako je ovaj put prihvatio izveštaj sa "opravdanom nadom da će se situacija znatno poboljšati u narednim godinama", prenosi slovenačka agencija STA.

Izveštaj su Pahoru, vrhovnom komandantu slovenačke vojske, predali ministar odbrane Matej Tonin i general-major Robert Glavaš, načelnik Generalštaba VS.

Nakon sastanka sa zvaničnicima, predsednik je govorio o nedavnom usvajanju akta o ulaganjima u slovenačku vojsku za period od 2021. do 2026. godine, navodeći da je to omogućilo kvalitetan i svestran razvoj vojske kao "odbrambenog centra naše nacionalne bezbednosti".

Foto: Depositphotos

Pahor je ocenio da je investicioni plan od 780 miliona evra do 2026. godine učinio da rukovodstvo i članstvo u Vojsci Srbije oseti novi "zamajac".

Predsednik je pozvao na ekonomičnu i efikasnu kupovinu vojne opreme, poručujući da je važno da se sredstva troše transparentno i pod nadzorom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Atila

01.05.2021. 03:15

Stace njihova vojska,ja bi ih sam prepiso za 24 sata.Sa cim se hvale nije mi jasnoljudi obuceni uuniforme nikakvog iskustva za pravu borbu.Fuj.