ZBOG MIGRANATA ŠALJU VOJSKU NA GRANICU: Armija na međi sa Srbijom i Grčkom

Mladen Stančić - Skoplje od stalnog dopisnika

02. 04. 2021. u 16:49

ODLUKOM predsednika Republike Severne Makedonije (RSM) Steve Pendarovskog, i armijske jedinice će zajedno sa graničnom policijom biti angažovane na obezbeđenju južnog i severnog dela graničnog pojsasa zbog „visokog rizika od povećeanog obima ulaska i tranzitiranja migranata“.

ЗБОГ МИГРАНАТА ШАЉУ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ: Армија на међи са Србијом и Грчком

Foto: Ministarstvo odbrane RSM

U saopštenju iz Kabineta predsednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga RSM navodi se da je akt donet na osnovama Odluke Vlade o kriznom stanju na delu teritorije RSM, zbog „visokog rizika od povećanog obima ulaska i tranzitiranja migranata preko teritorije države i zbog zaštite javnog zdravlja od ilegalne migracije u uslovima pandemije Kovid-19, kao i predloga Vlade za učešće dela pripadnika Armije u rešavanju kriznog stanja“.

Prema Odluci Vlade premijera Zorana Zaeva krizno stanje u Severnoj Makedoniji „traje najviše 30 dana, počev od 1. aprila 2021. godine.

Foto: Novosti arhiva

 

 

Vlada RSM u pomenutoj odluci ujedno preporučuje Glavnom štabu pri Centru za upravljanje krizama odmah da započne sa pripremom akcionog plana za prevenciju i rešavanje situacije na područjima južne (prema Grčkoj) i severne (prema Srbiji) granice RSM, kao i celovit pregled o raspoloživim ljudskim i materijalno – tehničkim resursima i planu koordinisanog dejstvovanja, a MUP, Ministarstvo odbrane, Armija RSM, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Ministarstvo za zdravstvo, Centar za upravljanje krizama i Direkcija za zaštitu i spašavanje, sa svim ostalim pozvanim državnim institucijama, da sve svoje raspoložive kapacitete i resurse stave u funkciju rešavanja kriznog stanja“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!