VELIKA BRUKA FEDERACIJE: Izetbegović ima zahtev za Incka, Sarajevo izgubilo Dejtonski sporazum

Tanjug

15. 03. 2021. u 20:38

PREDSEDAVAJUĆI Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zatražio je od Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da tom domu dostavi originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku i zvanične i overene prevode na "bosanski", srpski i "hrvatski" jezik.

ВЕЛИКА БРУКА ФЕДЕРАЦИЈЕ: Изетбеговић има захтев за Инцка, Сарајево изгубило Дејтонски споразум

Foto: Tanjug

- Bosna i Hercegovina već duže od 25 godina funkcioniše na bazi Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa, od kojih je Ankes 4 Ustav Bosne i Hercegovine. Originalni primerak Sporazuma na engleskom jeziku, kao ni prevodi na bosanski, srpski i hrvatski jezik, nikada nisu službeno uručeni Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine - rekao je Izetbegović.

Neslužbeni prevodi Sporazuma, tvrdi on, vrlo često se koriste za različita i pogrešna tumačenja njegovih pojedinih odredbi, što izaziva bespotrebne nesporazume među političkim akterima i u javnosti Bosne i Hercegovine, prenosi sarajevski portal „Faktor“.

Izetbegović stoga od Incka očekuje da traženi dokument dostavi Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kojem predsedava lider SDA BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)