EVROPSKA UNIJA ZAPRETILA BOSNI: Situacija sa migrantima je neprihvatljiv!

Novosti onlajn

15. 01. 2021. u 17:51

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗАПРЕТИЛА БОСНИ: Ситуација са мигрантима је неприхватљив!

Foto: EPA

IZ Evropske unije poručuju vlastima u Bosni i Hercegovini da je situacija sa migrantima koji se nalaze na teritoriji ove zemlje neprihvatljiva.

EU „ne razmatra sankcije“, ali „ima instrumente“ koje može da iskoristi kao reakciju na ovakvu nefunkcionalnost vlasti u BiH u sprovođenju međunarodnih i EU obaveza.

- To su teme intenzivnih razgovora koje imamo sa BiH kako u Briselu tako i u glavnim gradovima zemalja članica. EU je jasna u svojoj poruci vlastima u Sarajevu da ovo može imati negativan uticaj na njihove ambicije kada je reč o približavanju zemlje EU - kaže portparol EU Peter Stano.

U Briselu naglašavaju da su za potrebe migranata u BiH samo u poslednje tri godine, izdvojili 88 miliona evra, ali da je situacija, posebno u kampu Lipe, neodrživa.

- Migracije su zajednički izazov, a EU ispunjava svoj deo posla. Mi ne namećemo migrante BiH, već pomažemo vlastima u BiH da se nose sa ovim problemima - kaže portaprol EU.

U Briselu navode da se sa vlastima u BiH poslednjih nedelja o migracionim izazovima intenzivno razgovara kako javnim putem, kao i „iza scene“.

Ocenjuje se da je trenutna situacija već naškodila međunarodnom imidžu BiH.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

buki

16.01.2021. 08:47

Vi, (EU i NATO) ste nametnuli izbeglice ne samo BiH, nego svima, jer ste pod parolom lažne demokratije i brige za ljudska prava naoružavali i podržavali jedne, a kažnjavali i uvodili sankcije drugima. Pošto ste vi opljačkali Irak, Libiju, Siriju, a one manje bogate zarazili i osakatili, izbeglicu su vaše a ne bosanske, rumunske ili srpske. Sad ćete da naštampate koji milion evra i na kontu toga da one koji vam ne trebaju utrapite nama, iako ni sa čim nismo doprineli njihovoj muci i moranju da napuste svoje domove. Uostalom, oni i ne žele da budu kod nas, jer smo siromašni koliko i oni zahvaljujući ratovima, sankcijama i svom zlu, koje nam opet vi isti, nanosite u poslednjih preko 100 godina.

vladimir

16.01.2021. 17:36

Gospodo iz EU i NATO-a, vi ste od njih napravili izbeglice,napadajući njihove zemlje. Vaša je obaveza da brinete o njima. Mi koji smo takođe bombardovani od vas nismo dužni da vodimo računa o tim izbeglicama. A i nama ste napravili skoro milion izbeglica sa Jugoslovenskh prostora. To izazivanje zla po svetu,bombardovanje, građanskih ratova i drugih terorističkih i kriminalnih radnji vam se obija o glavu. Pa sad žanjite što ste sejali.