USPELE "MUZEJSKE PRIČE": ZAvršena dvogodišnja realizacija projekta prekogranične saradnje Srbije i BiH

V. MITRIĆ

04. 01. 2021. u 08:12

POSLE 24 meseca uspešne realizacije, okončan je projekat pod nazivom "Muzejske priče" - deo Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA 2, u okviru Programa prekogranične saradnje između Srbija i BiH.

УСПЕЛЕ МУЗЕЈСКЕ ПРИЧЕ: ЗАвршена двогодишња реализација пројекта преkограничне сарадње Србије и БиХ

Učesnici završnog skupa u Sarajevu / Foto Grad Sarajevo

Završna konferencija je održana u Sarajevu koje je bilo vodeći partner projekta, a učesnici su imali priliku da premijerno pogledaju promotivni video-materijal za sve obuhvaćene institucije kulture, te dobiju celovit pregled rezultata i doprinosa projekta u prekograničnom području.

U prisustvu predstavnika Ministarstva finansija Republike Srbije, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, te Zajedničkog tehničkog sekretarijata za program prekogranične saradnje Srbija - BiH, sumirani su rezultati partnerstva sa Istorijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Ukupna vrednost projekta je iznosila oko 460.000 evra, od kojih je EU obezbedila više od 390.000, a ostatak - solidarno - partneri u projektu.

I, dosadašnje aktivnosti su doprinele jačanju kapaciteta 11 muzeja iz prekograničnog područja - šest u BiH (Istorijski, Olimpijski, Zemaljski, Muzej književnosti i pozorišne umetnosti, Muzej Većnica i Muzej Sarajeva), a pet u Srbiji (CzK "Vuk Karadžić" u Loznici, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, Narodni muzej iz Užica, Zavičajni muzej u Priboju i Muzej Prijepolja). Konkretno, to znači da je nabavljena nova oprema, restaurirani su prostori, digitalizovane muzejske zbirke, izrađeni promotivni video-materijali i katalozi, a muzejski radnici su osposobljeni za nove metode rada.

- Postoji i ljudska potreba za povezivanjem prekinutih niti, te ponovno druženje svih učesnika projekta - ističe direktor centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici mr Snežana Nešković Simić. - Pojedinačno povezivanje je postojalo i ranije, ali je zahvaljujući ovakvim projektima umrežavanje znatno uspešnije. Pritom, zajedničke izložbe, aplikacija za mobilne telefone i promotivni materijali prevedeni na nekoliko svetskih jezika omogućavaju da svaka ustanova jača i vlastiti kulturni identitet. Nije bez značaja ni to što su "Muzejske priče" omogućile postavljanje video-nadzora u svim objektima koji se nalaze u Tršiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a