SEĆANJE NA ŽRTVE ZEMLJOTRESA: Danas je dan žalosti u Hrvatskoj

Tanjug

02. 01. 2021. u 07:07

OD ponoći je u Hrvatskoj Dan žalosti u znak sećanja na žrtve zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju.

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ЗЕМЉОТРЕСА: Данас је дан жалости у Хрватској

Foto: Tanjug AP

Od ponoći je u Hrvatskoj Dan žalosti u znak sećanja na žrtve zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju.

Hrvatska Vlada je na sednici u sredu proglasila 2. januar Danom žalosti u Hrvatskoj i otvorila račun za pomoć stradalima.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim državnim i lokalnim institucijama, kao i na zgradama u kojima je sedište ili se obavlja delatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu delatnost, javlja portal Indeks.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe.

Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku delatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obeležavanju Dana žalosti, tako što će emitovati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obeležavanju tog dana.

U potresu jačine 6,2 stepena po Rihterovoj skali koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje poginulo je sedam osoba, a više od 20 je povređeno.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktično celi centar Petrinja, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje, navodi Index.

Šteta je ogromna u Sisku gđe je jako oštećena tamošnja bolnica.

Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Prema dosadašnjim procenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2.000 objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!